Öbor i ny rond om vindkraften

”En politisk dom”.

Det kallar motståndarna förvaltningsrättens ja till ett nytt vindkraftverk på Ljusterö.

Nu vill de att kammarrätten prövar frågan.

– Det är en hemsk dom, så dålig att man kan jämföra den med Vitryssland. Och jag har sett många domar, säger Jan Bergstedt, ordförande i Föreningen för Ljusterö Natur och Miljö och själv fritidsboende i Bolby, cirka 2,5 kilometer från det tänkta vindkraftverket .

I mars kom domen från förvaltningsrätten som ger kooperativet Ljusterövind rätt att bygga ett 150 meter högt vindkraftverk i Mellansjö mitt på Ljusterö. I domen avfärdade rätten alla argument mot vindsnurran och konstaterar i stället att den är förenlig med miljöbalken och av ”allmänt samhällsintresse”.

Därmed gick förvaltningsrätten på både kommunens och länsstyrelsens linje, vilket förvånar Jan Bergstedt:

– Jag trodde vi skulle vinna eftersom vi har så starka juridiska argument. Domen är helt galen!

Föreningens främsta argument är att det handlar om mark med riksintresse, som enligt miljöbalken ska skyddas. Bullret från vindkraftverket beräknas också enligt föreningens expert överstiga gränsvärdet och säkerhetskraven kommer heller inte att uppfyllas, menar man. Jan Bergstedt varnar också för att verket kan komma att alstra skadliga infraljud, ohörbara för människoörat.

Trots att kooperativet bara vill bygga ett vindkraftverk ser han också en klar risk för att det blir fler om domen står fast:

– Vi tror att det blir fler om det här går igenom. Då kan det bli en explosion av vindkraftverk. Då är det fritt fram att bygga sönder Stockholms skärgård!

Föreningen har dock inte gett upp och tänker nu söka prövningstillstånd hos kammarrätten.