Öppet möte om Sverigeförhandlingen

För en dryg månad sedan presenterades den så kallade Sverigeförhandlingens förslag för framtidens infrastruktur där Lidingö stad är med och förhandlar om möjligheten att bland annat dra spårtrafik till Lidingö centrum.

Ikväll, tisdag, hålls ett öppet informationsmöte i stadshuset där det finns chans att ställa frågor och framföra sina åsikter.

Sverigeförhandlingen har i uppdrag att förbättra kollektivtrafiken, öka bostadsbyggandet och förbättra kommunikationerna i och mellan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den 8 februari fattades beslut i Sverigeförhandlingen om vilka kommuner som får vara med i de fortsatta förhandlingarna och Lidingö stad blev en av dem. Förslaget är att förlänga tunnelbanans röda linje från Ropsten till Lidingö centrum.

Som Mitt i Lidingö tidigare berättat om är motkravet för en tunnelbaneförbindelse att bygga fler bostäder på ön – närmare bestämt 5900 bostäder fram till år 2035.

Ikväll, tisdag den 15 mars, bjuds allmänheten, det lokala näringslivet, politiker och tjänstemän in till ett öppet samtal om Sverigeförhandlingen.

Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L) tror att mötet kommer att intressera många Lidingöbor.

– Att bara kunna ta sig till Lidingö centrum känns inte så attraktivt. Vi måste hitta bra lösningar med bra kommunikationer för hela Lidingö, det måste vara lättare för människor att köra mindre bil i framtiden. Jag hoppas att så många som möjligt kommer till mötet, att de ger kommentarer och ställer frågor, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) förklarar att mötet är en del av en serie möten som kommer att hållas angående olika projekt på Lidingö.

– Tanken är att det ska vara trevliga och bra möten med en bra dialogform där vi kan nå ut med information och samtidigt få input från Lidingöborna och det blir en chans för dem att ställa frågor direkt till Sverigeförhandlarna, säger hon.

Mötet kommer däremot inte bara att handla om en eventuell tunnelbana till ön.

– Vi har gått fram med att vi vill ha spårtrafik till Lidingö centrum. Sverigeförhandlarna har räknat på det och landat i en tunnelbana men vi vill diskutera både tunnelbana och annan spårtrafik till Lidingö centrum, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.

Lidingös stadsdirektör, Anna Hadenius, kommer också att vara med på mötet. Mötet gästas även av en representant från regeringskansliet, Hans Rode, som kommer för att berätta mer om vad Sverigeförhandlingen innebär.

Samtalet hålls alltså i Lidingö stadshus ikväll, tisdag den 15 mars, klockan 18.30-20.00. Mötet kommer även att filmas och läggas ut på Lidingö stads hemsida i efterhand.

Sverigeförhandlingen beräknas vara klar senast vid utgången av 2017 då en slutrapport ska lämnas över till regeringen.