Min lokala hjälte

Obsan blir poetisk

Här på Observatoriekullen kan det bli en poetisk hörna. Men riktigt så höstlikt som det är på bilden är det inte än. Den togs i oktober.
Här på Observatoriekullen kan det bli en poetisk hörna. Men riktigt så höstlikt som det är på bilden är det inte än. Den togs i oktober.
Obsan blir allt mer litterär. Nyss kom ett medborgarförslag om en poetisk hörna på Observatoriekullen. Och på måndag blir det Ekopoesi med picknick i parken.

Det var i juni som Vasastadsförfattaren Helena Siganders medborgarförslag om att anlägga en poetisk hörna på Observatoriekullen var uppe i stadsdelsnämnden.

– Det litterära uttrycket borde få mer utrymme, säger hon. Det är en massa barn som leker där. Men det borde finnas plats också för själslig lek.

Det är kullens närhet till Stadsbiblioteket, Författarnas hus på Drottninggatan och Författarcentrum Öst på Roslagsgatan som gör att hon tycker att parken passar. Nu vill hon gärna att kullen blir en plats för tystnad.

– Det vore skönt. Om man läser en dikt måste man sitta och tänka en stund.

Förslaget behandlas först av parkmiljöavdelningen och nämnden ska ta beslut om några veckor.

Men redan på måndag blir det poesi i Obsan, när tidskriften 10-tal, som förresten har sin redaktion på Surbrunnsgatan, ordnar evenemanget Ekopoesi i parken med poeterna Jonas Gren och Johannes Heldén samt kritikern Viola Bao.

Poeterna ska läsa ur sina nya diktsamlingar och samtala med Viol Bao om den ”ekopolitiska trenden” inom lyriken. En strömning där, enligt tidskriften 10-tal, litterär modernism och science fiction möter naturvetenskap.

Läsningarna börjar klockan 18 och förhoppningsvis har vädret hunnit bli lite bättre till på måndag. 10-tal uppmanar den som vill att ta med sig picknickfiltar och matsäck.

Jonas Gren kom i juni ut med sin andra diktsamling Antropocen, som hyllades i SvD av Viola Bao. Johannes Heldéns heter Astroekologi och även den fick ett fint mottagande.