Occupy Stockholm har flyttat till Rålis

Oönskad av polisen och stadsdelsförvaltningen.

Rörelsen Occupy Stockholm har ockuperat Rålambshovsparken – och tänker stanna där.

– Vi vill bara ha en plats, säger aktivisten John Fogelvik.

Numera håller protestgruppen Occupy Stockholm till i Rålambs-hovsparken efter att häromveckan blivit avhysta från Brunkebergs torg. Men i parken är gruppen lika oönskad av polisen och stadsdelsförvaltningen som på den tidigare platsen.

När Lokaltidningen Mitt i gör ett besök är det för tillfället bara aktivisten John Fogelvik, 35, som är där. Han berättar att han länge arbetade som it-konsult, men blev utbränd. Dessutom har han varit moderat kommunpolitiker i Bollnäs. Numera vill han dock inte ansluta sig till något särskilt parti.

Vad gäller engagemanget i Occupy Stockholm säger han att det har gjort honom gott.

Några banderoller med slagord är upphängda mellan träden.

Där kan man läsa om gruppens hjärtefrågor som ökad demokrati och motstånd mot girigheten i finansvärlden.

– Vi är omkring sju personer som sover här på nätterna. Det är samma sju som sov vid Brunkebergs torg. Men flera kommer att flytta hit nu när det är ett vettigare klimat att tälta i, säger John Fogelvik.

Han siar om att intresset för Occupy Stockholm kommer att öka under våren eftersom han tror att det blir en ny finanskris i Sverige.

– Vi erbjuder ett demokratiskt forum där man kan föra en dialog om hur man ska lösa problemen i samhället. Sådana platser där samtal förs mellan invånare har försvunnit mer och mer. Det enda vi vill ha av kommunen är en plats.

Just nu ansöker Occupy Stockholm om tillstånd att få demonstrera med tält i Rålambshovsparken. För Kungsholmens stadsdels- direktör Karin Norman är det hela dock mycket enkelt.

– Vi har förbud mot tältning i parken. Samma förbud gäller för alla och därför måste de flytta. Vi har lämnat information till polisen och det är deras uppgift att verkställa detta, säger hon.

John Fogelvik, 35 år, var tidigare moderat kommunpolitiker men nu engagerad i protestgruppen Occupy Stockholm.