ANNONS

Ockupanterna vill kompromissa om Walla Scen

Kulturhuset Walla scen har varit ockuperat i två veckor i protest mot att Stockholmshem inte låter kulturhuset vara kvar.

Nu lämnar ockupanterna ett kompromissförslag.

– Vi hoppas att det ska leda till en förhandling, säger Bengt Rydén, som driver Walla scen.
ANNONS

Walla scen tvingades stänga sin verksamhet den 30 oktober. Stockholmshem ska renovera 300 lägenheter vid Walla torg. Under tiden är det tänkt att lokalerna ska fungera som byggbaracker. Om cirka fem år ska lokalerna rivas. Att kulturhuset inte får fortsätta drivas under de fem åren är något som retat upp aktiva inom Walla scen. Sedan två veckor tillbaka har de ockuperat lokalerna.

På tisdagen skickades ett brev till Stockholmshem med två förslag som skulle innebära att kulturhuset kan leva vidare.

– Vi försöker hitta en kompromisslösning. Vi snackade ihop oss om det här och vi tror att det här kan fungera under de här tre till fem åren som byggnaden står kvar. Det är ju en av få saker som det finns liv i, torget blir helt dött annars, säger Bengt Rydén, som driver Walla scen.

Det första förslaget innebär att Walla scen lägger ner sin dagverksamhet och upplåter lokalen till Stockholmshem och byggherren. Lokalen kan däremot användas till kultur på kvällar och helger.

Alternativt vill Walla scen anlita en arkitekt och byggnadsingenjör som kan ta fram en annan lösning, som möjliggör att man utnyttjar lokalerna på ett annat sätt och eventuellt kompletterar med byggbarack.

– Det kanske blir lite dyrare, men projektet har en budget på 550 miljoner så en miljon till skulle inte vara särskilt mycket i sammanhanget. Vi hoppas att vi kan förhandla oss fram till en lösning, säger Bengt Rydén.

Valla scen har nu varit ockuperat i två veckor.

Hur länga kan ni hålla på?

– Hur länge som helst. Det finns många unga aktivister som tycke att det är viktigt och som engagerar sig. De är här dygnet runt.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.