ANNONS

Ockupationen av Sophia är över – kampen går till Kungsholmen

I sex dagar pågick ockupationen av BB Sophia. I lördags avbröts den, men kampen går vidare. På måndagen demonstreras det vid landstingshuset på Kungsholmen.
ANNONS

I lördags avbröts ockupationen av BB Sophia, sex dagar efter att den inleddes. Franziska Federle är en av de som ockuperat förlossningskliniken för att belysa att den behövs i Stockholm.

– Vi avbröt ockupationen eftersom vi uppnådde många mål. Vi fick ett preliminärt mötesdatum med allianspolitikerna i landstinget. Och vi nådde ut till media och till allmänheten.

Enligt Franziska Federle släpptes inte heller nya människor in i lokalerna, som ska ha patrullerats av väktare.

– Det är viktigt att det här görs fredligt och målet är att kommunicera. Så vi tar det här vidare till landstingshuset istället, säger hon.

Från och med 13.00 på måndagen kommer demonstrationen att hållas på vid landstingshuset på Hantverkargatan.

– Vi kommer att visa hur brett stöd vi har för vi räknar med många föräldrar och barnmorskor och läkare. Vi ville prata med politiker men de kom inte så vi kommer till dem istället på ett avstånd som inte är lika bekvämt som till BB Sophia.

– Kampen går vidare, det här är inte sista aktionen eftersom det är så viktiga frågor. Det behövs en lösning på den kortsiktiga krisen, men också en långsiktig lösning.

Ockupationen började förra söndagen och hade runt tio deltagare dygnet runt. Antalet demonstranter utökades sedan och ett 40-tal personer ska ha satt sig i lokalerna på slutet av aktionen.

Syftet med protesten är att visa viljan av att lokalerna vid Stadion även i framtiden ska användas som BB. De som protesterar vill ha kvar småskaliga förlossningsenheter där lågriskfödande får en barnmorska som de känner med sig vid födseln. Men man vill också lyfta frågan om mångfald i förlossningsvården generellt och att kvinnor ska ha rätt att föda på det sätt de vill.

ANNONS

– Man måste få föda utifrån sina egna förutsättningar och det saknas en palett i förlossningsvården i dag. Jag vet kvinnor som hellre struntar i att skaffa barn än att föda på ett akutsjukhus, säger Kristina Turner – en av de som ockuperat Sophia.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.