Staden vill göra ödehuset på Lilla Essingen till kulturhus

Primushuset/ Jonas Naddebo
Jonas Naddebo (C) har ett förslag.
Den senaste tiden har flera konsertlokaler i stan stängt eller riskerar att behöva stänga, bland annat på grund av klagande grannar.
Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) vill att öde Primushuset på Lilla Essingen ska bli tillfälligt kulturhus.

Det öde kontorskomplexet Primus ligger i området mellan västra och östra Primusparken. Tomten ägs av Oscar properties, kända för prestigebyggen som Norra tornen i Vasastan och Chokladfabriken vid Fridhemsplan. Här ska det nya lyxiga Primus park etableras är det tänkt.

Men nu har det gått mer än ett år sedan kommunfullmäktige klubbade att bostadsbolaget ska riva och bygga bostäder på platsen. Men ännu har ingen rivning påbörjats. I stället står kontorskomplexet och förfaller.

Kultur- och stadsmiljöborgarråd – Jonas Naddebo.

Kultur- och stadsmiljöborgarråd – Jonas Naddebo. Foto: Anna Z Ek

Förslaget: Gör kulturhus

I början av juni berättade kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) för SVT att han vill att kontorshuset tillfälligt ska bli ett kulturhus. Han försöker få Oscar properties att hoppa på idén, och samtal pågår mellan staden och fastighetsägaren.

Naddebo vill att teater, dans, konserter och konstnärsateljéer ska ta plats i huset.

– Det skulle väl vara fantastiskt om man kunde nyttja det till en publik konsertverksamhet också, säger Jonas Naddebo till SVT.

Josephine Barkeling Lilla Essingen

Josephine Barkeling sysslar själv med bild och form. Foto: Jonas Sylvén-Möller

”Behövs fler platser för kultur”

En som tycker att det vore en bra idé, fast gärna utan konserterna, är Josephine Barkeling. Hon bor på Lilla Essingen och passerar ofta Primushuset med sin hund Kino.

– Ett kulturhus för konst och foto vore bra. Det behövs fler platser för kultur i Stockholm, säger hon.