Odenplan får blodcentral – men SL nobbar skylt

Enhetschefen Håkan Lernbäck vid de fåtöljliknande röda britsar som står utplacerade vid fönstren i de nya lokalerna. Här kan man som blodgivare njuta av utsikten över Sibiriens takåsar och trädkronorna på Observatoriekullen.
Enhetschefen Håkan Lernbäck vid de fåtöljliknande röda britsar som står utplacerade vid fönstren i de nya lokalerna. Här kan man som blodgivare njuta av utsikten över Sibiriens takåsar och trädkronorna på Observatoriekullen.
På tisdag öppnar landets största blodcentral vid Odenplan. När Citybanan är klar blir adressen perfekt för att nå spontanbesökare.

Men nu vägrar SL låta blodcentralen skylta i tunnelbanan och pendeln.

– Vi kommer att missa spontanbesök från kollektivtrafiken, säger Blodcentralens enhetschef Håkan Lernbäck.

Det går inte att ta miste på stoltheten när han visar oss runt i de rymliga lokalerna bakom Läkarhuset. När Blodcentralen på tisdag flyttar från Fridhemsplan till Odenplan blir det till hela 935 kvadratmeter, en yta som tar upp hela sjätte våningen.

Blodcentralen har tagit över trombocytgivningen från Karolinska sjukhuset i Solna.

– Den tar mer utrymme eftersom man sitter vid en maskin. Då blev det trångt för oss på Fridhemsplan. Så vi behöver verkligen mer yta, säger kommunikationsansvariga Karolina Blom Wiberg.

Det är inte bara storleken på lokalerna som varit viktig. Lika angeläget har adressen varit.

– Odenplan är ju ett nav och kommer att bli det ännu mer framöver, säger hon och syftar på att Citybanan öppnar vid Odenplan nästa år.

Att det ska vara enkelt att komma förbi och ge blod är något de prioriterar. Särskilt när det som nu råder blodbrist i Stockholm på grund av influensan.

– Det handlar om att kunna hjälpa patienter som ibland är mycket svårt sjuka.

Nu har det dock uppstått hinder från oväntat håll. SL, som finansieras av samma landstingsskattepengar, vill inte låta Blodcentralen skylta i tunnelbanan vid Odenplan.

– Vi får skylta på fasaden, men från SL är det tvärnej, säger Håkan Lernebäck. Det är tråkigt. Nu får vi hoppas att folk kan hitta hit med telefonen. Men det blir inte samma chans till spontanbesök.

Christian Hoffmann, SL presskontakt hänvisar till att de bytt policy

– Tanken är att bara ha hänvisningar som direkt rör trafikanter, till gator och andra trafikslag och till centrala platser, stora universitet och sjukhus. Det kommer inte att vara till mindre aktörer som blodcentraler och vårdcentraler.

Men det handlar ju landets största blodcentral?

– Ja, men någonstans måste man dra en gräns. Släpper vi in en aktör kommer det in andra och då blir det inte hållbart i längden. Det är tråkigt men vi gör det för att få kontinuitet.

Håkan Lernbäck tycker inte att argumentet håller.

– De vill ha en ny ren skyltning med egen information. Men vi står ju för samhällsnyttig verksamhet och tycker inte att det går att jämföra. Vi har haft kontakter på landstingsnivå för att se om de kan ändra sig. Men än har inget hänt.

Mitt i Vasastan har utan framgång sökt ordföranden i SL, Kristoffer Tamsons (M).

Fakta