ANNONS

Odenplan kan få Wägnerstaty

Polhems modell till en sjuksäng.Foto: Anna Gerdén/  tekniska museet
Polhems modell till en sjuksäng.Foto: Anna Gerdén/ tekniska museet
Upprustade hus på Skeppsholmen och en staty av Elin Wägner som kan hamna på Odenplan. När det regnat stipendiepengar kan det bli verklighet.
ANNONS

De vackra gamla husen längs nedanför Moderna museet är slitna och stiftelsen Skeppsholmsgården får nu 620 000 kronor för att rusta upp dem. De fick därmed mest när kommunstyrslsen i förra veckan klubbade igenom årets fördelning av stipendiemedel ur BA Danelii stiftelse. Härifrån kan föreningar söka pengar ”för stadens förskönande och befolkningens intellektuella utveckling”. Sammanlagt delades 1,1 miljoner kronor ut.

Mest pengar fick Skeppsholmsgårdens stiftelse. Tekniska museet kommer tvåa och får 170 000 kronor till sin utställning om uppfinnaren Christopher Polhem, som föddes för 350 år sedan.

Spännande ska det bli att se var den staty hamnar som Elin Wägnersällskapet vill ställa upp i centrala stan. Sällskapet får 60 000 kronor till en staty av författarinnan, som skildrade Stockholm i många av sina tidiga verk. De vill att statyn ska ställas på Odenplan.

50 000 kronor får Intresseföreningen för personer med schizofreni och psykoser i Stockholm. Föreningen har en del verksamhet i kaféet på Kungsholmens bibliotek men där måste de trängas med bibliotekets vanliga besökare.

För pengarna ska köket rustas i de egna lokalerna vid S:t Eriksplan.

Ett filmbolag ville ha 130 000 kronor för att lägga ut ett gigantiskt stenblock på Slussen. ”Monoliten kommer att inbjuda till skadegörelse samt fresta medborgarna att märka staden med sin närvaro. Syftet är att utröna vad konst är” skriver bolaget.

Det blev dock nej med motiveringen att tillstånd saknades.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.