ANNONS

Odenplan ökar mest

Lovisa Dehlin, 20 år  – Jag bor fortfarande hemma så jag väntar på att den ska spricka. Men jag har kompisar som nyss flyttat och är oroliga.
Lovisa Dehlin, 20 år – Jag bor fortfarande hemma så jag väntar på att den ska spricka. Men jag har kompisar som nyss flyttat och är oroliga.
Carolina Werner Hultgren, 39 med Lowe, 5  – Nej det är jag inte. Jag har haft bostadsrätt så länge, sen 2004 och alla har alltid pratat om en bubbla.
Carolina Werner Hultgren, 39 med Lowe, 5 – Nej det är jag inte. Jag har haft bostadsrätt så länge, sen 2004 och alla har alltid pratat om en bubbla.
Tom Lindberg, 27  – Jo det är jag nog. Inte för min egen skull med för samhällets. Vi borde ha fler hyresrätter i stan.
Tom Lindberg, 27 – Jo det är jag nog. Inte för min egen skull med för samhällets. Vi borde ha fler hyresrätter i stan.
Bostadspriserna i Vasastan fortsätter att skena. Fortast går det i Gustav Vasa där priserna stigit med 24 procent – på ett år.

Nu varnar experter för en bostadsbubbla.
ANNONS

Tänk dig att du köpte en lägenhet vid Odenplan förra hösten för 4 miljoner. I dag kan du sälja den för 5 – med en vinst 1 miljon.

Och den nästan ofattbara ökningen på 24 procent på bara ett år i Gustav Vasas församling är inte unik, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik på församlingsnivå i Stockholm.

I områdena Normalm har priserna ökat mellan 19 och 24 procent generellt sett det senaste året. Det är nästan en dubbelt så stor ökningstakt i procentenheter som året innan.

– Det är ett litet urval med relativt få sålda lägenheter, men visst är det lite förvånande eftersom den övriga trenden är att närförorten ökar mest. Här har vi exempel på motsatsen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Henrik Jansson, fastighetsmäklare för Husman Hagberg i Vasastan tror att det beror på det låga utbudet.

– Det kan handla om en rädsla för att sälja när man kanske inte hittar något nytt, säger han.

Att just Gustav Vasa församling vid Odenplan har ökat mest det senaste året tror han beror på att det gått att göra lite bättre affärer där än i dyrare områden.

– Birkastan har länge varit det populäraste området. Vissa kanske tycker att det blivit för dyrt. När något område skjuter iväg flyttar fokus till de områden som är lite billigare och så ökar de, säger han.

Samtidigt kan Sverige vara på väg mot en bostadsbubbla. Tunga instanser som Boverket, Riksbanken, Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet, Internationella valutafonden (IMF), EU-kommissionen och OECD har alla nyligen varit ute i media och höjt ett varningens finger för att vi är på väg in bostadsbubbla. En sådan situation innebär en övertro på prisuppgång som gör att bostadspriserna snabbt kan falla.

ANNONS

Men hur är det med Stockholms innerstad med sin stora bostadsbrist? Ska vi också oroa oss eller går vi säkra från plötsliga prisförändringar?

Nej det gör vi inte, menar Boverkets analytiker Bengt Hansson som länge varnat för läget på bostadsmarknaden.

– Under 90-talskrisen föll bostadspriserna mer i Stockholm än i övriga landet. Dels är priserna redan högre, dels ligger många närmare sin gräns när det gäller lån, säger han.

Bengt Hansson menar dock att den långsiktiga trenden i Stockholm förmodligen kommer att vara en prisökning på grund av den stora inflyttningen. Men drabbas man av något oväntat som en skilsmässa eller arbetslöshet precis vid ett prisfall kan man vara illa ute.

– Å andra sidan kan vinnarna framöver bli dem som står utanför bostadsmarknaden i dag, säger han.

FRÅGA: Är du orolig för en bostadsbubbla

Fakta

Stora ökningar i Vasastan

Församling Kr/kvm procent ökning senaste året

Gustav Vasa 93 765 24

S:t Matteus 92 568 21

Adolf Fredrik 91 865 19

S:t Johannes 90 070 21

Stockholms domkyrkoförsamling 89 820 23

Engelbrekt 84 031 20

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.