ANNONS

Stockholms klimat blir allt varmare – två grader upp på 30 år

Brandmannen Nicklas Olofsson går omkring och "borrar" ner vatten längs med rötterna.
Släckningsarbete efter en skogsbrand norr om Tungelstavägen i Huddinge förra året.
Precis som i övriga delar av världen stiger temperaturen i Stockholm i takt med klimatförändringarna.
2018 var rekordvarmt och årsmedeltemperaturen hamnade på 8,8 grader – en ökning på drygt två grader jämfört med för 30 år sedan.
ANNONS

I Observatorielunden i Vasastan finns en väderstation som mätt temperaturen sedan mitten av 1700-talet. Mellan 1961 och 1990 låg årsmedeltemperaturen på 6,6 grader. Sedan dess har den ökat med 1,1 grader mellan 1991 till 2017.

Men nu har alltså året 2018 gått till historien. Det är, tillsammans med 2014, det varmaste året som uppmätts i Stockholm. Årsmedeltemperaturen hamnade på 8,8 grader – vilket är drygt två grader varmare än vad som var normalt för 30 år sedan.

Juli slog värmerekord

Juli var den varmaste månaden, med en rekordmedeltemperatur på 22,5 grader – den högsta månadsmedeltemperatur som uppmätts någonsin i Sverige enligt SMHI.

Stockholm hade totalt 18 dagar då det var minst 30 grader varmt – ännu ett rekord, enligt rapporten som tydligt redogör för att det blir varmare och varmare. Ovanligt kalla år har vi inte sett i Stockholm sedan någon gång i mitten av 1980-talet.

Minimal nederbörd

Ytterligare något som mätts och visar på oroande resultat är nederbörden, som bara hamnade på 345 millimeter i genomsnitt under året. Det är den lägsta årsnederbörden som uppmätts sedan 1901 enligt SMHI:s statistik.

ANNONS