ANNONS

Ödesdiger operation för Inger

Inger Törnell vill varna alla för att göra samma skönhetsoperation som hon. ”Låt bli! Skär aldrig i kroppen om det inte är nödvändigt, det kan gå rakt åt helvete som det gjort för mig”, säger hon.
Inger Törnell vill varna alla för att göra samma skönhetsoperation som hon. ”Låt bli! Skär aldrig i kroppen om det inte är nödvändigt, det kan gå rakt åt helvete som det gjort för mig”, säger hon.
För tre år sedan ville Vasastadsbon Inger Törnell bli av med en del av sina rynkor och gjorde en ansiktsoperation.

Sedan dess har hela kroppen smärtat och balansen blivit så dålig att hon inte törs gå i trappor.

– Jag har fått ge upp allt, säger hon.
ANNONS

– När jag vaknar så tänker jag ”inte en dag till med den här smärtan.” Sedan gråter jag. Sedan ber jag. Efter det går jag upp, tar fram min finaste klänning, lägger en ögonmakeup och går ut. Trots smärtan. Jag ska bli bra, jag ska inte ge mig, säger Inger Törnell.

På en byrå i hennes lägenhet i Vasa­stan står en bild på en liten tjej i röd tröja. Likheten med Inger är påtaglig. Det är Felicia, barnbarnet som i dag hunnit bli 18 år och som varit med sin farmor på många resor världen över.

– Vi har varit i Marocko, Spanien, ja överallt. Hon är fantastisk. Ja, hela min familj och många vänner är ett oersättligt stöd i den här hemska situationen, säger Inger.

Men efterverkningarna av operationen har gjort att Inger inte längre kan resa och inte jobba för Läkare i världen som hon tidigare gjort.

Hon klarar inte heller att sjunga i kören, Sofia Gospel, vilket hon älskar.

– Jag tar 2:ans buss upp och så sitter jag där så länge jag kan och lyssnar. Jag har också tappat mycket av de språk jag tidigare kunde, ryska, spanska och franska. Det är så förskräckligt hemskt, säger hon.

Det var i februari 2011 som Inger Törnell gick till en klinik i Stockholm för att göra något åt sina rynkor i ansiktet.

Med ett snitt bakom öronen drogs huden ut.

Direkt efteråt började smärtan.

ANNONS

– Det gör ont i alla leder i hela kroppen och spänner över strupen vilket är väldigt ångestframkallande. Det känns som att någon satt in något uppblåsbart i öronen och som att mina fötter är gjorda av sockerdricka.

Ingers balans har blivit så pass dålig att hon ofta ramlar och under åren har hon brutit både revben och ena foten.

– Jag är livrädd för att gå ut, jag måste alltid se till att det finns en rulltrappa eller en hiss, trappstegen rör liksom på sig. Bäst mår jag av att ligga helt still i sängen, men vem vill leva så?

Inger har förgäves försökt få ersättning av kliniken, som menar att de inte gjort något fel. Hon har också besökt otaliga läkare för att försöka få hjälp mot smärtan. Men hittills har hon bara fått värktabletter och morfinplåster, vilka inte hjälper nämnvärt.

– Det finns ingenting jag inte gjort. Operationen kostade 16 000 kronor och jag har lagt ner minst lika mycket på vård efter det.

Kliniker för skönhetsoperationer faller utanför det statliga tillsynsnätet.

– IVO har ingen tillsyn över kliniker som utför skönhetsoperationer då det inte räknas som sjukvård, säger Cecilia Holm på IVO, Inspektionen för vård och omsorg, den statliga myndighet som ansvarar för tillsyn av sjukvården.

Som patient, inom vård som räknas till landstinget, kan man få ersättning om man råkar ut för en skada, via landstingens ömse­sidiga försäkringsbolag, LÖF. Men inte heller här kan den som gjort en skönhetsoperation av kosmetiska skäl få ersättning.

Socialstyrelsen lämnade förra året ett förslag till regeringen där de anser att skönhetsoperationer borde omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen och därmed kunna ha tillsyn av IVO. Regeringen beslutade nu i maj, att tillsätta en utredning för att se över skyddet för patienter som gör estetiska behandlingar och ingrepp.

Utredningen ska vara klar senast 30 november 2015.

Inger vill nu varna andra som går i tankar på att fixa ansiktet.

–Låt bli! Skär aldrig i kroppen om det inte är nödvändigt, det kan gå rakt åt helvete som det gjort för mig, jag har fått ge upp allt.

Fakta

3 122 klagomål på ett halvår

Från 1 juni – 31 december 2013 skickades 3 122 klagomål på hälso- och sjukvård in till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), från hela landet.

2 699 ärenden avslutades under samma period.

Totalt kostade handläggningen av ärendena nästan 100 miljoner.

Källa: IVO

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.