Ödesfrågan avgörs: skidbacke eller tipp?

Skidbacke eller fortsatt tippning?
Skidbacke eller fortsatt tippning?
Ullnatippens framtid avgörs i vinter. Antingen blir det en skidbacke eller så fortsätter den användas som deponi. Nu har Täby slalomklubb gått ut med ett upprop för att skidbacken ska bli verklighet.
– Om vi inte får igenom det nu så är det slut, vi kan inte vänta längre, säger klubbens vice ordförande Per Werngren.

Ullnatippen har hamnat under strålkastarljuset det senaste året. Anledningen var att den mäktige markägaren Carl Douglas krävde att tippningen stoppades, något som Mark- och miljödomstolen gav honom rätt i. Anledningen var att det inte funnits några egentliga tillstånd för tippning under 2000-talet.

Men kommunen har ansökt om att få fortsätta tippningen några år framöver, något som skulle få upp backens höjd från 96 meter till 115. Ärendet ska avgöras av Länsstyrelsen i vinter.

Utgången har inte bara betydelse för kommunen och Carl Douglas. Täby slalomklubb har i flera år kämpat för att kunna få till en skidbacke på Ullnatippen. Men trots ett brett politiskt stöd har frågan hela tiden skjutits på framtiden.

– Processen skjuts fram hela tiden, varje år säger man att det ska bli av ”om ett par år”, säger Per Werngren.

Nu är det sista chansen menar han. Om Länsstyrelsen går med på att tippningen får fortsätta i några år så lär Douglas överklaga det beslutet. Då kan processen pågå i flera år. Eftersom som ATB bolagen som använder tippen menar att någon skidbacke inte kan öppna samtidigt som tippning pågår skulle det vara dödsstöten för slalomklubbens kamp.

– Vi kan inte fortsätta i all evighet, då får vi hitta en permanent lösning i Väsjöbacken eller Lidingöbacken. Men vi skulle behöva en större backe på hemmaplan, som det nu är har vi många barn i kö som vi måste säga nej till eftersom vi inte har kapacitet att ta emot dem, säger Per Werngren.

Därför har slalomklubben dragit igång ett upprop för att få kommunen att ge upp planerna på en höjning. På lördag bjuder klubben in till en skidförsäljningsdag i Täby racketcenter, där besökare kan sälja och köpa begagnade skidor. Runt tusen personer väntas komma, och Per Werngrens förhoppning är att flera av dem ska vilja skriva under uppropet.

Om Ullnatippen skulle bli skidbacke är det faktiskt inget nytt, utan en återgång till det gamla. Tippen fungerade nämligen som slalombacke under 70- och 80-talet. Då hittade tiotusentals åkare dit varje år.