Ödevillan förstörd i kraftig eldsvåda

Trots att grannhusen ligger tätt så lyckades brandkåren stoppa eldens spridning. Men ödehuset var bortom räddning.
Trots att grannhusen ligger tätt så lyckades brandkåren stoppa eldens spridning. Men ödehuset var bortom räddning.
När räddningstjänsten kom fram till villan i Ulvsunda i torsdags ­eftermiddag var huset redan övertänt.

Det gamla trähuset vid vattnet brann ner på bara några timmar.

Flera meter höga brandgula lågor slog upp mot himlen över Ulvsundaberget. De svedda grenarna av en gammal ek hängde ut över platsen där det nyss stod ett hus. Under rasade den obevekliga elden. Villan, ett gammalt gult trähus, hade ingen chans.

Räddningstjänsten fick larmet vid 17-tiden. Då var branden i huset redan fullt utvecklad.

– När grannarna ringde slog lågorna ut genom fönstren, säger räddningsledaren Ulf Leijon från Solna brandstation.

– När vi kom fram fanns det ingen chans för oss att gå in i huset och försöka rädda någon. Vi kan inte gå in i en byggnad som kan rasa närsomhelst.

Vinden var gynnsam och lågor och rök steg rakt upp, vilket gjorde det enklare för räddningstjänsten att hindra elden från att sprida sig.

Grannhuset ligger bara några meter bredvid och var det första som säkrades av brandmännen.

– Nu väntar vi på att taket ska ge vika. Först då kan vi komma åt att släcka ordentligt, sa Ulf Leijon under torsdagskvällen.

Grannarna Lasse och Anette från Traneberg stod uppe på Ulvsundaberget och tittade. De var ute på promenad när de såg det brinnande huset. De har gått förbi här förut och känner till området.

De senaste åren har huset sett ut att förfalla och det har stått obebott en längre tid, något som även brandförsvaret fick uppgifter om i torsdags.

Ägaren bor på annan ort. Tidigare i år låg dock den drygt 300 kvadratmeter stora villan ute till försäljning. Eftersom huset har stått obebott har det enligt grannarna i stället blivit tillhåll för missbrukare och andra personer.

– Man har kunnat se graffiti på väggarna inne i huset och det har sett vandaliserat ut. Det har känts skumt och det är klart man har undrat vad som skulle hända med det, säger Lasse.

Inga människor ska enligt räddningstjänsten ha befunnit sig inne i byggnaden när branden startade. Brandorsaken är oklar och polisen har inlett en utredning om mordbrand. Ärendet utreds av ungdomssektionen.

– Vi håller på med en teknisk undersökning och har förhört en del vittnen. I övrigt kan vi inte säga något, säger förundersökningsledare Anna Lindholm.