Här hittar du ledig jord i norrort

Karin Saler odlar på marken på Södermalm
Stockar grävs ner för fukt och näring. Låter det jobbigt? Satsa istället på balkongodling!
Dags att sätta fingrarna i myllan. Vi jämför fyra populära odlingstekniker.
Vare sig du vill ta det lugnt men njuta av färsk sallad eller går igång på prylar och tekniska lösningar finns en odlartrend för dig.
Fakta

Här finns ledig odlingsmark norr om stan

Odla i pallkrage: Edsberg i Sollentuna,  Barkabystaden

Kolonilotter: Ulvsätra odlarförening i Järfälla, Smedby och Vaxmyra i Upplands Väsby är några av alla koloniområden i norrort som har kort kö för att få en odlingslott.

Odla med förening: Odla ihop som driver odlingen i Tantolunden på Södermalm håller på att starta en ny stor gemensamodling i Öråkers gård i Kungsängen.

Guerillaodla: En annan odlingstrend är att odla i allmänna grönområden – utan tillstånd. I Rågdalen på gränsen mellan Stockholm och Huddinge startades en guerillaodling 2009 och idag har den stora skogsträdgården stöd från båda kommunerna.

Andelsjordbruk: Vill du inte odla men ändå ha ekologiska, närodlade grönsaker? I Elfvik på Lidingö hittar du andelsjordbruket Gröna Udden. Andelsjordbruket Under tallarna i Järna levererar grönsaker till Södermalm flera gånger per säsong. Uddens sjögård i Bro har tidigare haft andelsjordbruk men ska nu satsa på vilt.

1. Hydroponisk odling – för tekniknörden

Oskars hydroponodling i Kulturhuset har utsikt över Sergels torg

Ett hydroponiskt system som pumpar upp vatten som får rinna genom plantorna. Foto Åsa Sommarström

Vad? Skippa jorden och odla direkt i vatten. Du behöver kärl, vatten, näring och pump för vissa mer krävande växter. Mindre stök från jord, mindre tidsåtgång och skörd oberoende av årstid.

 

 

Tidsåtgång? Lite. Några timmar för att rigga din planta, sen fyller du på vatten och näring med några veckors mellanrum.

Pris? Från några hundralappar till tusentals kronor för stora system. I sociala media och på nätet finns instruktioner för att bygga egna kärl av gamla glassburkar och plastkrukor, nästintill gratis.

Oskar Ekman hydroponodlare i Hagsätra

Gurkan växer direkt i vattnet, tack vare en akvariepump. Foto: Åsa Sommarström

Skörd? Ett stort plus är möjligheten till skörd året runt om du skaffar en lampa. Hur mycket? Ja, så mycket du har plats för i fönstren.

– Det är mycket teknik och pyssel, många ”gör det själv”-moment. Sen tror jag också att det lockar många matintresserade. I sommar var jag bortrest två veckor och de klarade sig utan vattning, berättar Oskar Ekman, som odlar hydroponiskt hemma i Hagsätra och på Kulturhusets ungdomsbibliotek TioTretton.

2. Lådodling – för den sociala

Johanna Kemmler odlar i pallkrage Aspudden

Pallkrageodlingen i Aspudden har fört grannarna närmare varandra. Foto: Åsa Sommarström

Vad? Odla ute men i en låda eller pallkrage. Ett sätt att minska ogräs och hålla sin odling prydlig. Samt ett lysande sätt att möta andra odlande grannar på!

Tidsåtgång? Regelbunden vattning och fix någon timma per vecka.

Pris?  Från några hundralappar för låda, duk och jord. I flera stadsdelar bjuder Stockholms stad på ett startkit om du startar en förening.

Skörd? Tillräckligt för att du ska kunna skörda lite då och då.

– Jag ville odla min egen mat och ge andra en chans att odla, även om man inte har trädgård. Nu träffar jag grannar och pratar när jag rensar ogräs på kvällarna, säger Johanna Kemmler, som odlar med grannar i pallkragar hemma på gården i Aspudden.

3. Balkongodling – för livsnjutaren

Balkongodlare Frida Jonsson i Tyresö

En inglasad balkong funkar som växthus och förlänger odlingssäsongen. Foto: Åsa Sommarström

Vad? Odla i krukor eller kärl på balkongen. Nära och bekvämt, möjlighet att odla värmekrävande växter och lång säsong.

 

Tidsåtgång? Vattna ofta men i övrigt är det inte mycket fix. Betydligt mindre än markodling.

Pris? En insats för att skaffa kärl och jord, från några hundralappar upp till en tusenlapp. Vill du komma billigare undan kolla Blocket, Facebook och återanvänd kärl.

Balkongodlare Frida Jonsson i Tyresö

Välj växter efter vindförhållanden och solljus. Foto: Åsa Sommarström

Skörd? Så mycket som ryms på balkongen. Du får en längre säsong än uteodlaren. T.ex. sallad och örter kan odlas i omgångar så att du kan skörda hela sommarsäsongen.

– Så här högt upp slipper man skadedjur och ogräs till stor del. Men det är dåligt med bin och andra pollinerare. Då får man pollinera själv genom att ruska växterna, säger Frida Naes Jonsson, balkongodlare i Tyresö.

4. Markodling – för den hängivna

Karin Saler odlar på marken på Södermalm

Att bruka jorden är mycket men är det miljövänligaste valet om du har tid och väljer bort tillsatser. Foto: Åsa Sommarström

Vad? Odla direkt på marken! Det finns olika lösningar: kolonilotter, föreningar med gemensam odling och guerillaodlingar. Det sätt som lämpar sig allra bäst för hållbart odlande, men också det mest tidskrävande.

Tidsåtgång? Mycket. I föreningar finns olika krav på hur mycket tid man ska lägga, axlar du rollen som kolonist så räkna med att mycket tid går åt.

Pris? Från 50 kronor per år (föreningsmedlemskap) till någon tusenlapp (kolonilott).

Skörd? Bara din egen tid begränsar din skörd, under sommaren i vart fall.

– Här visar vi att en omställning är möjlig och i framtiden behöver vi alla leva i helt annorlunda system. Vi vill inspirera till hållbar odling för matväxter som klarar sig här utan massa konstgödsel. Det finns många gamla prydnasväxter och ogräs som är ätliga, som groblad, säger Karin Saler som odlar genom förening Odla ihop i Tantolunden, Södermalm.