Odlar egen humle – mitt i stan

Sedan i somras trängs fyra humleplantor med grönsakerna på Café Proviants innergård. Än så länge är de ganska klena, men sommaren 2017 ska kottarna användas i bryggningen, hoppas restaurangchefen William Österlund.
Sedan i somras trängs fyra humleplantor med grönsakerna på Café Proviants innergård. Än så länge är de ganska klena, men sommaren 2017 ska kottarna användas i bryggningen, hoppas restaurangchefen William Österlund.
Restaurang Proviant.
Genom att mäta sockerhalten kan man ta reda på hur långt ölet har kommit i jäsningen.
Till helgen är det öl- och whiskymässa – ett evenemang som vuxit i rekordfart. En av utställarna är Café Proviant som brygger sitt öl på Kungsholmen, och har en egen humleodling på innergården.

– Om två år brygger vi en single hop med egenodlad humle, ­säger ­William Österlund, ­restaurangchef.

Humle är en av grundingredienserna i öl och en gång i tiden kryllade det av humleodlingar i Sverige. På 1400-talet var det till och med lag på att varje bonde skulle ha ett visst antal humlestänger på gården.

Numera är den svenska produktionen liten och svenska bryggerier importerar det mesta av sin humle.

På Kungsholmen finns det lilla bryggeriet Café Proviant. De påbörjade sin produktion för ett och ett halvt år sedan och brygger unge­fär 200 liter öl av en sort i veckan. Nu ska de dessutom odla sin egen humle – mitt i stan. På ­innergården bakom bryggeriet finns sedan i somras fyra små humlestänger.

– Vi planterade dem i somras så de är fortfarande små. Men nästa sommar kommer de att vara över tre meter långa. Två kommer från en av våra anställdas sommarställe i Jämtland och två från Tyskland. De är väldigt lättodlade och växer som ogräs, säger restaurangchefen William Österlund.

Ändå krävs visst tålamod. Tillräckligt med humlekottar blir det inte förrän sommaren 2017.

– Då ska vi brygga en single hop med egenodlad humle. Hur resultatet blir vet vi inte, men det är lite av charmen. Vi brygger såpass lite varje vecka att vi kan tillåta oss att experimentera.

Hur fick ni idén till humleodlingen?

– Vi jobbar mycket med svenska råvaror när det gäller maten, så därför tyckte vi att det skulle vara kul att testa svenskodlad humle. Och när solen lyser över innergården blir det nästan som ett växthus här.

Att Café Proviant inte bara är en pub är tydligt. I entrén står bryggeriutrustning och ölfat bakom glasskivor, så att besökarna lätt ska se att bryggningen är i full gång.

– För oss är det viktigt att framhäva bryggeriet i första hand. Men det är en ganska ny trend i Sverige, säger William Österlund.

Café Proviant är en av 220 utställare på öl- och whiskyfestivalen i Nacka strand till helgen. Det är världens näst största ölfestival med över 37 000 besökare förra året. Grundaren Marianne Wallberg har sett hur ölintresset har exploderat i Sverige.

– När vi började 1992 fanns åtta bryggerier och 143 ölsorter i Sverige. I dag finns över 200 bryggerier och mer än 4 000 ölsorter. Nu dricker vi mycket, mycket, mycket bättre öl, men mindre mängd.

Är det inte mest skäggiga män på Södermalm som är ölintresserade?

– Absolut inte! Det finns stor kunskap bland allmänheten och många kvinnor är ölintresserade. Även den som tidigare beställde en stor stark vet nu vilken ljus lager de föredrar. Att beställa en stor stark är lika dumt som att beställa en stor mat.

William Österlund brinner för att få fler att upptäcka det fantastiska med öl.

Fakta

Vi brygger också egen öl

Stockholm Brewing Co: Ekologiskt hantverksbryggeri på Södermalm.

Nya Carnegiebryggeriet: Brygger klassiskt och nyskapande i gamla lampfabriken i Hammarby sjöstad.

Monks café: Har två bryggerier. Ett i Vasa­stan och ett porterbryggeri i Gamla stan.

Modernist Brewery. Brygger traditionellt och experimentellt i Färgkontoret i Liljeholmen.