Odling dömdes ut som nedskräpning

Så här såg lappen ut som parkmiljöavdelningen lämnade på en av odlingslådorna i förra veckan.
Så här såg lappen ut som parkmiljöavdelningen lämnade på en av odlingslådorna i förra veckan.
Den rödgrönrosa majoriteten vill se fler offentliga planteringslådor.

Men när en bostadsrättsförening planterade grödor utanför huset ansåg stadsdelsförvaltningen att det var nedskräpning, och hotade ta bort lådorna.

– Det är helt absurt, ­säger Lina Ehrenpreis, som bor i huset.

Majoriteten på Kungsholmen lanserade i år ett politiskt förslag som heter ”Sommarblomsplantering”.

Förslaget skulle innebära att fler planteringslådor sattes upp efter gångvägen i Rålambshovsparken för att göra Kungsholmen vackrare och locka till sig fler besökare.

Kungsholmsbon Lina Ehrenpreis delar visionen om en mer blomsterrik stadsdel och det var just därför hon och hennes bostadsrättsförening för en månad sedan satte upp egna planteringslådor fyllda med grödor utanför lägenhetshuset på Fridhemsgatan 9 strax intill Posthuset. Men det gick inte som planerat.

– Nej, någon från staden var här förra veckan och klistrade upp en lapp där det stod att de anser att det är nedskräpning, säger hon.

Lappen kom från parkmiljöavdelningen och löd att lådorna kommer att tas bort under vecka 22 (förra veckan).

– Det är ju helt absurt. Först kommer de med ett förslag om att de vill ha fler planteringslådor, och sedan ska de ta bort våra, ­säger Lina Ehrenpreis.

Arvid Vikman (S), ordförande för Kungsholmens stadsdelsnämnd och en av personerna bakom förslaget ”Sommarblomsplantering”, känner inte till ärendet i detalj, men säger att han tycker att det är positivt att fler vill odla.

Däremot påpekar han att det krävs ett avtal mellan bostadsrättsföreningen och stadsdelsförvaltningen då marken är stadens.

– Sedan kan jag anse att det är att ta i att kalla det för nedskräpning, säger han.

Britt Mattsson på parkmiljöavdelningen för norra innerstan berättar att lappen helt enkelt var ett misstag från deras sida.

– Den personen som har satt upp den här lappen har begått ett misstag som nu ska rättas till. Vi ska skriva ett brukaravtal med bostadsrättsföreningen och komma överens om en yta där de kan odla. Vi är såklart positiva till att man som boende vill engagera sig i sin närmiljö och odla vid bostadsnära platser, säger hon.

Den personen som har satt upp den här lappen har begått ett misstag.Britt Mattsson