Odling för både kryp och själ

”Den här stora rankspenaten klarar sig bra själv och är samtidigt en av de mest produktiva växter som finns”, säger trädgårdsmästaren Dante Hellström.
”Den här stora rankspenaten klarar sig bra själv och är samtidigt en av de mest produktiva växter som finns”, säger trädgårdsmästaren Dante Hellström.
Går du och längtar efter att få köra fingrarna i jorden?

På Naturhistoriska finns i sommar en stor stadsodling där man kan få kunskap och inspiration.

Intresset för odling tycks inte avta. Och även staden uppmuntrar numera stadsodling. En orsak är att den kan bidra till att hålla insekter vid liv. Av det skälet finns det stadsodlingar i norra Tessinparken och Olaus Petriparken. De ligger i en getingmidja av Nationalstadsparken där insekter och kryp annars har svårt att klara sig.

– Odling ger mer insekter som fåglar kan äta än en gräsmatta eller spireahäck, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Men vildare natur kan inte återskapas ens på stora odlingslotter. Och träd, som har enorm betydelse för stadsklimatet, kan inte heller ersättas.

Kanske är stadsodlingen i stället ett sätt för inbitna stadsråttor att återknyta till naturen och kretsloppet.

– En av de häftigaste sakerna med stadsodling är att folk som börjar med det upptäcker djur, insekter och maskar. När man kollar sin kryddodling, som man kan ha till och med på balkongen, kan man se en massa pollinerande insekter. Så börjar man fota och lägga ut på Instagram.

Odling i stan är annars inget nytt, den har funnits ända sedan städerna bildades. Det är bara de senaste decennierna som den begränsats till koloniområdena.

På Naturhistoriskas innergård har trädgårdsmästaren Dante Hellström anlagt en stor odlingslott.

– Under visningar tar vi upp hur olika kulturer har använt olika växter. Så hela världen finns här samtidigt. Och här finns också många växter som klarar sig bra själva, den här rankspenaten till exempel. En av de mest produktiva grönsaker vi har. Tillsammans med sallatsaralia som är vanlig i Korea.

Den är en perenn växt, alltså en planta man inte behöver så om. Grödor som är lättskötta finns det gott om i odlingen.

Vi som svär över ogräs i grönsakslandet kan trösta oss med att en hel del av dem är ätliga. Våtarv, kirskål och svinmålla går utmärkt att göra sallad av.

– Svinmålla är faktiskt en av de bästa spenaterna.

Fakta

Här kan du också odla

På Östermalm finns fyra stadsodlingar:

Tessinparkens norra del, invigdes i förra veckan.

Olaus Petri-parken.

Två i Norra Djurgårdsstaden.

Ännu en är på gång i Londonparken.