Odlingfest med ortens grönaste fingrar

Orten Odlar, Tensta
Laszlo Donat säljer plantor på trädgårdsfesten Orten odlar.
Kunskap, stolthet, odlarglädje. På lördagen var det trädgårdsfest i Järva och odlare med några av förorternas grönaste fingrar visade upp frukterna av sitt arbete på kolonilotterna.

Hundratals människor deltog i festivalen Orten odlar, en hyllning till kolonilotternas betydelse i förorten.

I Nydalsparken i Tensta hölls en marknad. Här såldes pinfärska grönsaker, blommor och frukt från lotterna. Det pratades sticklingar, frön, jordmån, bönsorter och blommor.

Paprika och krusbär

I Laszlo Donats stånd var det full fart – många ville köpa hans paprika- och krusbärsplantor, samt sticklingar av den sällsynta blomman oxöga.

– De kommer från min balkong och från min lott i Igelbäckens odlingsförening i Husby, berättar han innan nästa kund pockar på uppmärksamheten.

Från arrangemanget i Nydalsparken gick bussar till flera koloniområden som dagen till ära tog emot besökare.

Hajrija Lemes på sin odlingslott, Lilla Rinkeby. Orten odlar.

Hajrija Lemes på sin odlingslott i Lilla Rinkeby. Foto: Anders Göransson

I området som kallas Lilla Rinkeby, på andra sidan E18, träffar Mitt i Hajrija Lemes.

– Se här vad stora de är! Det är bosniska tomater, säger Hajrija Lemes, och visar upp några vackra, ännu gröna, bifftomater som hon odlat på lotten.

Gröna bifftomater från Harjrija Lemes odling, Lilla Rinkeby.

Tomater från Hajrija Lemes odling, Lilla Rinkeby. Foto: Anders Göransson

Hajrija och hennes man Ejub kom med sina barn till Sverige från Bosnien för drygt 20 år sedan. De flydde från Srebrenica, där ett fruktansvärt folkmord ägt rum – ett illdåd som drabbat hennes egen familj och släkt skoningslöst.

”Som terapi”

Trasig efter allt hon upplevt blev hon faktiskt ordinerad av svenska läkare att odla – något hon hållit på med hela sitt liv.

– Den här lotten betyder allt för mig. Jag har alltid odlat, och när jag kom till Sverige kunde jag fortsätta här. Jag känner mig bättre när jag arbetar med händerna. Det är som terapi.

Dahoud Abdi, 87, på kolonilotten i Lilla Rinkeby.

Dahoud Abdi, 87, på kolonilotten i Lilla Rinkeby. Foto: Anders Göransson

På en lott en bit bort träffar Mitt i 87-årige Dahouk Abdi från Tensta. Han tillbringar praktiskt taget varje dag av sitt pensionärsliv på lotten. Han kom från Libanon för 47 år sedan, och odlingslotten har han haft i 37 år, berättar han.

”Enorm odlingskunskap”

Här finns gurka, paprika, sallad, rabarber, squash, rödbetor, tomater, lök, rättika, mangold, mynta, persilja, harsyra och en del andra växter, som han inte vet det svenska namnet på. Och denne hedersman låter inte Mitt i:s reporter gå därifrån utan en kasse med nyskördad sallad, mynta och mangold.

– Det finns en enorma odlingskunskap hos de här människorna. Det arrangeras en massa mässor, men det är hit man ska åka för kunskap och inspiration, säger Lena Israelsson från nätverket Peppar & Pumpa, som tillsammans med bland annat Studiefrämjandet  och Tensta Konsthall tagit initiativ till festivalen Orten odlar.