ANNONS

Odlingsexperten i Hammarbyhöjden ger sina bästa tips

stsh, odlingsexpert, hammarbyhöjden. Peter Streijffert är odlingsexpert, föreläser och har skrivit ett antal böcker på ämnet. Nu visar han hur han försått i vardagsrummet samt hur man gör en kruka av en Mitt i-tidning.
Odlingsexperten Peter Streijffert har tre brickor med cirka 120 små olika grönsaksplantor i tidningspapperskrukor i sitt vardagsrum.
Odlingsexperten Peter Streijffert från Hammarbyhöjden tjuvstartade redan i januari och ger nu tips på saker att tänka på inför odling i hemmet. Lite tidigt för ärtor och bönor men hög tid inne för till exempel pumpa och zucchini.
ANNONS

Nu är odlingssäsongen igång på allvar. Odlingsexperten Peter Streijffert från Hammarbyhöjden, som driver sajten Smakbalans och ligger även bakom medborgarförslaget om att låta gräsmattor bli ängar i Skarpnäck, tjuvstartade redan vid slutet av januari med att så frön i hemmet.

På baksidan av huset har han en odling med fem hugelbäddar, tolv pallkragar och en skogsträdgård. Där planterar han växterna när det är dags att ta ut dem. stsh, odlingsexpert, hammarbyhöjden. Peter Streijffert är odlingsexpert, föreläser och har skrivit ett antal böcker på ämnet. Nu visar han hur han försått i vardagsrummet samt hur man gör en kruka av en Mitt i-tidning.

I januari tjuvstartade Peter Streijffert med att sätta lite tomat, chili och lite annat. Foto: Christian Lärk

Saker du kan tänka på inför odlingen

Har du svårt att bestämma dig för vad du vill odla, så vill Peter Streijffert slå ett slag för grönkål och svartkål, men även zucchini och pumpa som tack vare de stora fröna är lätta att hantera.

– Precis som tomat, det är också lämligt att sätta nu och lätt att jobba med. Jag tjuvstartade ännu tidigare, så mina tomatplantor har kommit upp en bit, säger han.

För att enkelt komma igång med en odling hemma i köksfönstret tipsar Peter Streijffert om vad man bör tänka på.

– Till att börja med så rekommenderar jag att man skaffar en så kallad krukmakare, vilket är ett verktyg för att kunna göra tidningspapperskrukor, säger han och fortsätter:

– Nu är det läge att så fröna inomhus, och gör det gärna på brickor med lite jord på.

Man slipper på så sätt en massa extra jobb.

ANNONS

stsh, odlingsexpert, hammarbyhöjden. Peter Streijffert är odlingsexpert, föreläser och har skrivit ett antal böcker på ämnet. Nu visar han hur han försått i vardagsrummet samt hur man gör en kruka av en Mitt i-tidning.

Peter Streijffert rekommenderar att man gör tidningspapperskrukor då det är miljövänligt och ett billigt sätt att odla. Foto: Christian Lärk

– Då jobbar man bara med de plantor som kommit upp. När man sedan ser att något grott så planterar man om det i en tidningspapperskruka och ser till att ha plantor vid ett fönster, så att de får så mycket solljus som möjligt.

För att enkelt hålla koll på vad man har sått tipsar han om att använda till exempel tandpetare eller tändstickor att markera med.

När de växt till sig

Efter ett par veckor är det dags att vattna med lite växtnäring varannan vecka så att plantorna kan växa till sig ytterligare.

– När de tillslut växt till sig så pass, kanske någon gång i maj månad, så är det dags att få ut dem. Balkongen eller uteplatsen funkar fint, säger han.

stsh, odlingsexpert, hammarbyhöjden. Peter Streijffert är odlingsexpert, föreläser och har skrivit ett antal böcker på ämnet. Nu visar han hur han försått i vardagsrummet samt hur man gör en kruka av en Mitt i-tidning.

Plantans två första veckor kräver inte mycket arbete utan att man vattnar lite då och då. Foto: Christian Lärk

Täck då gärna plantorna med en genomskinlig plastlåda, som funkar som ett skydd till plantorna de dagar som det blir lite svalare på natten.

– Det blir helt enkelt ett miniväxthus, säger han.

Elva områden att odla på

Har man ingen egen odlingslott så finns det i elva områden i stadsdelen med pallkragar som tas hand om av odlingsgrupper.

Är man intresserad av en gemensam odling kan man antingen få hjälp av stadsdelsförvaltningen för att få kontaktuppgifter till de odlingsgrupper som finns, eller om man ser någon på plats som odlar kan man även ta den kontakten själv.

Grupperna sköter sig själva utan förvaltningen.

Matparken i Skarpnäck och vid Per Lindeströms väg i Hammarbyhöjden finns de två största områdena. Sedan finns det några lite mindre, en i Kärrtorp, några i Björkhagen och några i Bagarmossen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.