ANNONS

Här möts odlingskulturer från hela världen

Kärstin Holmgren har lärt sig många odlingsknep av kolonigrannen Azzedin Sadighi.
Kärstin Holmgren har lärt sig många odlingsknep av kolonigrannen Azzedin Sadighi.
Koloniområdet i Smedby är mer än ett grönsaksland. Det har blivit en mötesplats för människor med olika bakgrunder och en möjlighet att byta trädgårdstips från olika delar av världen.
ANNONS

Det är en ganska folktom kväll när vi besöker Smedby koloniområde. Här och var sticker det upp ett ensamt huvud mellan skjulen men inte fler än tio totalt.

Annat var det dagen innan.

– Då var det stort barnkalas på en av lotterna för en lite tjej som fyllde år. Det var ballonger överallt. Och för några veckor sen var det ett dopkalas, berättar Kärstin Holmgren som är ordförande för koloniområdet.

Koloniområdet är inte bara en plats dit många Väsbybor kommer för att odla – det är också en mötesplats. Här hjälps kolonigrannar åt med trädgårdsfixet och umgås med varandra.

– Jag känner att vi kommer närmare varandra för varje år, säger Kärstin Holmgren.

 


Bland kolonilotter och stugor har allt fler växthus poppat upp de senaste åren. De flesta är enklar varianter byggda med virke och plastduk. Foto: Åsa Sommarström.


 

ANNONS

Hon har precis fått hjälp av Azzedin Sadighi med att beskära busken med väldoftande honungsros. Den hade växt över hela taket på växthuset. Men nu har de klippt ner den till grunden så att Kerstin kan leda om den över hennes uteplats.

Själv brukar Kärstin hjälpa sin granne, Hilde som med sina knappa 90 år är områdets äldsta odlare.

– Hon tar sig hit med rullator och fixar i trädgården. Jag brukar trimma buskarna åt henne. Men hon kan otroligt mycket, hon har lärt mig massor om trädgård, säger Kärstin Holmgren.

Även Azzedin Sadighi har lärt henne mycket om olika växter och odlingstekniker. Uppvuxen i kurdiska norra Irak på en ondgård har han kunskaper från en annan odlingskultur.

”Då fick jag till svar, det där gjorde vi i Kurdistan för tusen år sen.”

Kärstin Holmgren, ordförande i Smedby koloniförening

– Han ligger tusen år före när det kommer till örter och växter, säger Kärstin Holmgren.

Hon berättar att hon en gång läst att det är bra att borsta av rötterna på pelargonerna. Hon ville berätta vad hon lärt sig för Azzedin.

– Då fick jag till svar, det där gjorde vi i Kurdistan för tusen år sen, säger Kärstin.

Azzedin försöker komma på om han har lärt sig något av Kärstin. Inget dyker upp på en gång, men hon är bättre på att spika in en spik.

 


Ute i solen hänger Kärstin Holmgrens trädgårdshandskar på tork. Foto: Åsa Sommarström.


 

Azzedin har odlat i över tjugo år i Sverige, tre år i Smedby och 18 i Spånga. I år har han tagit över en ny plätt och det är mycket jobb att få den fin, den tidigare arrendatorn blev sjuk och har inte kunnat sköta om den.

– Jag har fått gräva mycket ogräs, säger Azzedin Sadighi.

Att många kulturer möts i koloniområdet är något Kärstin Holmgren tycker är väldigt positivt.

– Ibland när jag går mina inspektionsrundor för att kolla att allt går bra kommer jag tillbaka med famnen full av grönsaker.

”Jag valde Smedby just för att det är mångkulturellt.”

Anneli Borg, har odlat i Smedby i tolv år

Hon berättar att det främst är de nya svenskarna som är generösa och delar med sig. Något som Anneli Borg håller med om. Hon har odlat i Smedby i tolv år.

– Jag valde Smedby just för att det är mångkulturellt, säger Anneli Borg.

Många kommer till lotten och grillar efter jobbet och bjuder sina kolonigrannar på middag.

– Det är en del som har insett jag inte har någon familj så de bjuder de in mig på middag. Det är ett roligt sätt att ta del av nya matkulturer, säger Anneli Borg.

Något som Anneli uppskattar särskilt mycket är att många av kolonigrannarna lagar mycket grönt.

 


Många av växterna i Anneli Borgs kolonilott kommer från hennes mormor. ”Växterna blir ett levande minne av döda människor” säger Anneli.


 

– Det passar mig bra eftersom jag är vegetarian. En del gör vinbladsdolmar av vinblad som de odlar här, ibland får jag smaka på goda röror.

Hon har tidigare odlat på andra koloniområden och tycker att stämningen i Smedby är speciellt. Det är avslappnat och inte så noga hur man sköte sin lott.

– Innan när jag odlade på Waxmyra var det många som höll på vad grannen gjord. Så är det inte här.