Min lokala hjälte

Ödsliga Kfem ska få nya butiker i vår

Minigolfbanan på övervåningen ska få sällskap av nya butiker nästa år, det lovar centrumledningen. I dagsläget är våningens butikslokaler utan hyresgäster.
Minigolfbanan på övervåningen ska få sällskap av nya butiker nästa år, det lovar centrumledningen. I dagsläget är våningens butikslokaler utan hyresgäster.
Övervåningen i Kfem gapar tom sånär som på en restaurang och en ­minigolfbana. Men nästa år fylls lokalerna lovar centrumledningen.

– Två, tre stora modebutiker ska öppna, säger centrumchefen Peter ­Appelgren.

Modevaruhuset Kfem, ritat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, invigdes i Vällingby centrum för fem år sedan under stor pompa och ståt.

Men Kfem har haft svårt att hålla kvar butikerna. Den som tar rulltrappan upp till övervåningen i dag finner ett nästan helt öde våningsplan. Stora pappväggar har satts upp för att de tomma lokalerna inte ska bli lika påtagliga och en minigolfbana har gjorts i ordning för sommaren för att fylla ut golvytan. Endast en lunchrestaurang håller öppet.

– Det är jättesvårt att driva restaurangen när butikslokalerna står tomma. Omsättningen har minskat kraftigt, berättar Cecilia Guo som driver restaurangen.

– När folk kommer upp och ser att det inte finns några butiker vänder de ner igen direkt.

I dag väntar Cecilia Guo sig mellan 40 och 50 lunchgäster, jämfört med över 70 tidigare.

– Det är jätteviktigt att fler butiker flytta in i lokalerna, säger hon.

Att göra Kfem mer attraktivt ligger också högt på prioritetslistan för Centrumledningen.

– Konceptet som fanns från början med ett exklusivt modevaruhus var inte bra. Det passade helt enkelt inte våra kunder och vår målgrupp, konstaterar centrumchefen Peter Appelgren, som har arbetat med förändringen av Vällingby city i drygt ett år.

Den stora utmaningen är att få kunderna från de centrala delarna av köpcentrumet att röra sig bort till änden där Kfem ligger. Ledningen försöker nu få två eller tre av de riktigt stora klädbutikerna att flytta in i Kfem.

– Vi har kommit långt med två aktörer men inte skrivit kontrakt så jag kan inte gå in på vilka det är, säger Peter Appelgren hemlighetsfullt.

Förhoppningen är att kontrakten ska kunna skrivas på under hösten och att butikerna kan öppna under nästa år.

Hur är det att jobba i Kfem och vilka satsningar vill du se?

Daniella Lopez, butiksbiträde:

– Det är lugnare att jobba på sommaren. Jag vet att många frågar efter en väskaffär och fler stora kedjor.
Camilla Abdikarova, butiksbiträde:

– Det är mer folk i år än tidigare. Jag skulle vilja ha en stor kedja på övervåningen och fler saker för barn.
Christian Stenhoff, ordningvakt:

– Det ganska lugnt även om våra ”kunder” inte åker på semester. Fler butiker och mer folk är bättre även för oss.
Rebecca Olofsson, kafébiträde:

– Det är lugnt i ­semestertider. Det är viktigt att övervåningen fylls. Det görs ett bra jobb med Kfem men det går lite trögt.