Ödsligt på Järfällas badplatser i sommar

Kallhällsbadet Järfälla. Fr.v. Darija och Erna gungar på en tom badplats.
Det är ingen vidare konkurrens om gungorna på Kallhällsbadet i år. Darija och Erna får ha dem för sig själva.
Det svängiga vädret hittills i sommar har märkts på Järfällas badplatser. Under förra årets varma och soliga veckor flockades folk till stränderna. I år har det mestadels gapat tomt.

Järfällas badplatser är ofta populära under sommarmånaderna. Ibland kan man behöva vara ute i god tid för att få en bra plats på stranden.

Men den här sommaren har det varit annorlunda. Det svängiga vädret har gjort att badsäsongen ännu inte riktigt tagit fart. När Mitt i åker på turné mellan några av Norrorts mest populära badplatser gapar stränderna tomma.

Järfällabaden ovanligt tomma på folk

Ett tomt Görvälnbadet i Järfälla.

Även Görvälnbadet är ödsligt tomt på badgäster.

På den nästan helt tomma stranden i vid Kallhällsbadet träffar vi systrarna Darija och Erna när de gungar. Deras mamma Sajma tycker att badplatsen är bra och barnvänlig, men att den hittills dåliga sommaren inte lockat till bad. Förra årets rekordsommar strömmade Kallhällsborna till badet, vattenälskare i alla åldrar nästan bodde på stranden från morgon till kväll. Julivädret 2019 har inte lockat lika många, menar hon.

Kairobadet i Upplands Väsby

Kairobadet i Väsby. Fr.v Inez Widholm och Moa Agnevik är badvakter på Kairobadet i Väsby.

Kairobadet i Väsby. Fr.v Inez Widholm och Moa Agnevik är badvakter på Kairobadet i Väsby.

Inez Widholm och Moa Agnevik är badvakter på Kairobadet i Väsby. De började jobba den 8 juli, men det dåliga vädret har gjort att de nästan inte haft några besökare. En dag hade de 20 besökare, det är rekord för i år. Förra sommaren var badet fullt av folk och det var svårt att få plats på stranden.

– Vi har inte några simskolor här, annars brukar det medföra bra beläggning trots dåligt väder. Det är tråkigt att inte ha något att göra men vi får hoppas på bättre väder nästa vecka.

Rösjöbadet i Sollentuna

Rösjöbadet i Sollentuna. Lizette Sjöström med barnen sitter nästen helt ensamma på

Rösjöbadet i Sollentuna. Lizette Sjöström med barnen sitter nästen helt ensamma på stranden. Fr.v Alexander, Christoffer, Elsa och Lizette.

Lizette Sjöström med barnen Alexander, Elsa och Christoffer sitter nästen helt ensamma på stranden. Elsa har doppat sig och fryser lite.

De brukar åka till badet så ofta vädret tillåter, det har inte varit så många gånger denna sommar.

– Vädret har varit lite sisådär men vi har passat på när det inte regnat eller varit för kallt. Jämfört med förra sommaren har det varit väldigt dåligt, säger Lizette. Så fort det är bra väder brukar det vara fullt.

Det beror nog på att det ligger en camping här, de som bor där har ju väldigt nära till badet.

– Vi tycker om Rösjöbadet, det är välskött och fungerar bra. Något som saknas är dock badvakter, i år har det inte varit något problem men om det är fullt med barn så skulle det verkligen behövas, säger Lizette.

Gröna Uden – Upplands Bro

Gröna Uden - Upplands Bro.Fullt av gäss på badstranden, inga badgäster.

Gröna Uden – Upplands Bro. I glasskiosken vid badet Gröna Udden jobbar fr.v Jod Haiek, Lukas Berlin (handledare) Edvin Falck

I glasskiosken vid badet Gröna Udden har några skolungdomar sommarjobb. Vi träffar Jod Haiek och Edvin Falck tillsammans med sin handledare Lukas Berlin. Denna dag är stranden helt tom förutom ett femtiotal gäss som trampar runt i sanden. Volleybollbanan och uterummet står tomt. Sommaren har inte varit bra för bad.

– Men i slutet av juni och början av juli var det relativt bra väder och udden var ganska full av folk, säger Lukas Berlin.

Under stora delar av juli har det dock varit dåligt väder.

– Det märks genast i glassförsäljningen, vissa dagar kanske vi bara säljs tre glassar, säger Edvin Falck.