Stockholms stad presenterar i dagarna statistik som jämför stadsdelsnämndernas verksamhetsberättelser för 2022 och för 2023.

Bland alla siffror i verksamhetsberättelsen seglar Brommas kommunala förskolor upp som en het politisk potatis.

– Det är tydligt att utvecklingen i Stockholm går åt fel håll, det är sex av elva stadsdelsområden som har större barngrupper i förskolorna och Bromma är en av dem som ligger väldigt högt, säger Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd, och vikarierande förskoleborgarråd, har delvis en annan verklighetsbeskrivning.

– I staden i stort minskar barngrupperna men vi har tre stadsdelar där utvecklingen går åt fel håll, Bromma, Kungsholmen och Skärholmen, och där behöver vi jobba vidare, säger Clara Lindblom.

Frågan varför barngrupperna växer i Bromma hänvisar Clara Lindblom till stadsdelen.

– Behovet av förskolor i en specifik stadsdel ligger främst hos stadsdelsnämnden och inte på central politisk nivå. Men det stämmer att barngrupperna i förskolan generellt minskar i staden.

Större barngrupper medför risker, enligt Andréa Hedin.

– Det finns risk att barn får mindre pedagogisk hjälp, som barn med särskilda behov.

Clara Lindblom ser också hon risker med för stora barngrupper:

– Med mindre barngrupper blir det lättare för att se alla barn och att personalen kan utföra sitt viktiga uppdrag.

Vill ha karriärtjänster

Andréa Hedin ser karriärtjänster i förskolan som ett sätt att både behålla personal och göra det mer attraktivt att jobba i förskolan.

– För personal som har jobbat länge och som därmed får möjlighet att fortbilda sig och kan ta ett större pedagogiskt ansvar på sin förskola och därmed också få mer betalt.

Avsaknaden av karriärtjänster gör att förskolan förlorar personal, enligt Hedin.

– Att möjliggöra för karriärtjänster betyder att förstelärare inte behöver försvinna utan ska finnas kvar i barngrupperna.

M:s förslag om karriärtjänster ser Clara Lindblom som ett slag i luften.

– Då har man nog inte pratat med facken. Det vi på lång sikt måste jobba med i Stockholms förskolor är att det är ett attraktivt yrke att söka sig till men då är det framförallt en fråga om arbetsmiljö.

"Kan behöva anställa fler"

Susanne Karlsdotter, avdelningschef för förskolan i Bromma, beklagar att stadsdelen inte når kommunfullmäktiges mål om max 15 barn per barngrupp.

"Vi behöver se över hur vi kan organisera oss, det kan absolut innebära att vi behöver anställa fler medarbetare eller hitta nya sätt att nyttja lokalerna för att dela upp barnen", skriver Susanne Karlsdotter i ett mejl.

Hon berättar att det är rektorernas uppgift att säkerställa att barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek. Att jämföra barngrupper stadsdelar emellan kommer med vissa utmaningar menar hon.

Enligt Susanne Karlsdotter organiserar sig avdelningarna på förskolorna i Bromma i mindre grupper under större delen av dagen för att möjliggöra mindre barngrupper.

"Vi har dock inte valt att göra samma indelning i våra system. Detta är givetvis något vi behöver titta vidare på då det är den statistiken som vi ska redovisa utifrån. Vi kommer även att följa upp detta för att säkerställa att både barn och medarbetare får goda förutsättningar."

När det gäller karriärtjänster är Karlsdotter tveksam till om det är ett sätt att komma till rätta med växande barngrupper.

"Däremot ser vi att ansökningarna till förskollärarutbildningen minskar så för att locka fler till att läsa till förskollärare kan karriärtjänsten vara ett sätt att få yrket att bli mer attraktivt."