ANNONS

Från Gunnes gård till Hong Kong – Väsbys viking världen över

Ralf Beck skådespelare från Upplands Väsby aktuell med filmen The huntress.
Ralf Beck vid Gunnes gård. Han spelar Ragnwald i filmen The Huntress som är inspelad på Adelsö.
Tomb Raider, Bergman-pjäser och flera svenska deckare. Väsbybon Ralf Beck är aktuell med två filmer, båda bäst serverade med odöd mjöd.
– Men det är inget full on jävla slagsmål, säger han.
ANNONS

På måndag premiärvisas filmen The Huntress på Victoriabiografen på Götgatan. Skräckfilmen Draug är inne i en festivalturné och vinner priser. Men Ralf Beck befinner sig i tvättstugan hemma på Kvarnvägen.
– Det är tjejer i huvudrollerna i båda filmerna, det är väldigt kul. I den ena spelar jag farfar till huvudrollsinnehavaren. I den andra spelar jag en fogde, ungefär som dåtidens sheriff, som kanske är aningen elakare, säger han och vill inte avslöja för mycket.

Norden har blivit lite inne.

Ralf Beck, skådespelare

Men den som förväntar sig action kommer att bli besviken, menar Ralf Beck. Han beskriver filmerna som ett slags ”familjedrama med dräpta vikingar som väckts till liv”, för inom filmvärlden är det populärt med vikingatema just nu.
– Det är mycket vikingagrejer just nu. TV-serien Vikings med Gustaf Skarsgård blev ju jättepopulär till exempel. Norden har blivit lite inne, säger han.

Glorifierad statist hos Ingmar Bergman

Ralf Beck började sin karriär som figurant, eller ”en glorifierad statist”, på Dramaten.

Han spelade i teateruppsättningar som Kung Lear, Hamlet och Ett drömspel av Ingmar Bergman tillsammans med Mikael Persbrandt, Peter Stormare och regissören Stefan Larsson.
– Sedan drog jag till England och det gick jättebra för dem, säger han och imiterar Robert Gustavsson som speedwayföraren Tony Rickardsson.
– Men jag är inte bitter!

Tomb Raider, Asien och BBC

Som 24-åring flyttade Ralf Beck till England. Under de 20 år han bodde där medverkade han i BBC-produktioner som den populära deckarserien Spooks och spelade in filmen Tomb Raider från 2003.
– Det är ju ett par år sedan. Men vi filmade för Pinewood studios i Hong Kong och över olika delar av Asien av och till i sex och en halv månad. 225 miljoner dollar kostade den att producera, säger Ralf Beck.

Ralf Beck på Gunnes gård. Han är uppvuxen på Lidingö och har medverkat i sju svenska Wallanderfilmer och tre engelska. Foto: Åsa Sommarström

Skådespeleriet har tagit honom över hela världen. Från Hollywood till New York, Moskva och Tokyo.
– Jag spelade förlist i en öde ö i en komedi som vi åkte runt i hela Asien med. Det var väldigt roligt. Jag har haft väldigt tur och fått resa väldigt mycket.

ANNONS

Inspelningar på Gunnes gård

2007 gick flyttlasset från England till Upplands Väsby, den runstenstätaste kommunen i Sverige. Ralf Beck medverkar i svenska deckare som Beck, Johan Falk och Wallander men får framför allt roller som viking.
– Jag vet inte varför, kanske för att jag ser ut som jag gör. Jag har skägg. De man känner som producerar filmer tycker väl att jag passar bra i vikingafilmer. Jag vet inte vad det är, men jag har också blivit typecastad som fyllo flera gånger, säger han och skrattar.

Ralf Beck bor i Upplands Väsby och spelar Ragnwald i vikingafilmen The Huntress

Ralf Beck har jobbat som ljustekniker på Hollywoodproduktionen av The girl with the dragon tatoo, baserad på Stieg Larssons böcker. Foto: Privat

Förutom att ha jobbat med den svenske Hollywoodregissören Titus Paar har han även arbetat med producenten Faravid af Ugglas.

– Han är den enda jag känner som är viking på riktigt, han har väldigt bra kunskap om vikingatiden, säger Ralf Beck.

Jag älskar Ralf och har haft med honom i allt jag gjort i princip, skriver Faravid af Ugglas i ett mejl till Mitt i. 

Förutom serier och långfilmer säger Ralf Beck han spelat in tre kortfilmer på Gunnes gård och spelar teater.
– Man får ju ha ett öppet sinne för vad som kan komma ens väg. Jag åker också runt med en kollega och spelar en pjäs om Raoul Wallenberg på skolor, ambassader, teatrar och landsortsteatrar.

Utöver skådespeleriet arbetar han bland annat med ljussättning på filminspelningar.
– Det är väldigt få förunnat att kunna leva på skådespeleriet. Men ibland når man fram på något sätt. Då vet man ju att man faktiskt gjort lite skillnad. Det är trevligt.

väsbybon

Ralf Beck:

Ålder: 55.

Familj: Syster som bor i Väsby.

Bor: Kvarnvägen.

Intressen: Träna, öl (”mjöd är svårt att få tag på, då får man gå till vikingarestaurangen i Gamla stan”).

Tre bra filmer: Favoritfilm alla kategorier, The Sting. (”Tycker om filmer som man inte vet precis på slutet vad som händer. Tycker inte om att få reda på vem mördaren är i början till exempel”).