ANNONS

Med öga för miljöfrågan

Olja, 23 x 32 cm.
Olja, 23 x 32 cm.
Vårt hav? Olja, 129 x 91 cm.
Vårt hav? Olja, 129 x 91 cm.
Forskaren Maria Greger kan rena mark och vatten från tungmetaller med hjälp av växter.
Forskaren Maria Greger kan rena mark och vatten från tungmetaller med hjälp av växter.
Bära eller brista, Olja, 205 x 140 cm.
Bära eller brista, Olja, 205 x 140 cm.
Artdöd, forskning i framkant och en liten bit Donald Trump.
När Anna Toresdotter ställer ut på Edsvik slår hon ett slag för att få miljön på dagordningen igen.
– I den här frågan är jag inte rädd för att vara tydlig, säger hon.
ANNONS

Anna Toresdotters nya utställning Se långt på Edsvik konsthall har vernissage den 3 juni och pågår till den 22. Temat är hållbarhet och miljö, och titeln är dels en uppmaning till besökarna att lyfta blicken, dels en blinkning till de som faktiskt gjort det: forskare och företagare i framkant när det gäller miljöfrågor.

Tilltalet är rakt på, och budskapet mer explicit än man är van vid.
– Jag har sällan varit så tydlig i min konst, men i den här frågan känns det angeläget, säger Anna Toresdotter till Mitt i.

Anna Toresdotter, som är baserad i Roslagen, har haft flera separatutställningar på Edsvik. Med en bakgrund i miljörörelsen är miljö och hållbarhet teman som ständigt återkommit i hennes konst, men nu tycker hon att det är dags att lägga i en till växel.
– På 1970-talet var stämningen mer hands on, det var mer tydligt politiskt. Idag är det inte så mycket miljö in konsten, och det vill jag ändra på.De här frågorna behöver komma ut till våra vardag­liga samtal, säger hon.

I utställningen ställs besökaren öga mot öga med pionjärer kan vända utvecklingen, och de utrotningshotade djur som är offer för den.

Men det är inte de enskilda förlusterna Anna Toresdotter sörjer.
– Det handlar inte om att djur är trevliga att se på, artdöden visar att ekosystemet är skört och det slår mot oss alla till slut, säger hon.

Och Donald Trump då, var kommer han in i bilden?

Utan att avslöja för mycket­ kommer den amerikanska presidenten att medverka i en installation där han tittar­ på en utställning om mänsklig utveckling. Men där vissa inte ser skogen för alla träden, ser han inte ens bortom sin egen spegelbild.
Bära eller brista.
– Mirror, mirror, on the wall, who’s the smartest of them all? refererar Anna Toresdotter.