ANNONS

Ogräset får ta över i Bro

Kerstin Heinonen är besviken över att maskrosorna får ta över planteringarna i Bro, medan Kungsängen blommar.
Kerstin Heinonen är besviken över att maskrosorna får ta över planteringarna i Bro, medan Kungsängen blommar.
Bryr sig kommunen inte om Bro? Det undrar Brobon Kerstin Heinonen som reagerar över att Kungsängen blommar betydligt mer än hennes kvarter.

– Man borde fördela parkunderhållet lika, säger hon.
ANNONS

När man svänger av motorvägen in till Kungsängen möts man av en blomstrande viadukt. Utanför kommunhuset står den kände grisstatyn som skänktes till kommunen 1992. Den är välpolerad och ren efter att ha blivit upprustad förra året.

I Bro däremot, är det enda som för tillfället växer i rondellerna maskrosor. I centrum finns en liten fontän, men i den inget vatten. En staty finns det också, men ingen verkar ha brytt sig om den på sistone.

– Den har varit utan huvud i säkert åtta år, säger Kerstin Heinonen.

Hon har bott i Bro sedan 1985 och upplever att kommunen slutade bry sig om Bro efter branden 1992.

– Sedan dess verkar det satsas mer på Kungsängen. När man svänger av motorvägen där ser man massvis av blommor i rabatterna. Det ser jättetrevligt ut. Det vill vi i Bro också ha. En tilltalande miljö gör att man mår bra och trivs.

Kerstin Heinonen är inte ensam om att reagera över detta. En annan Brobo har skrivit till kommunen och är inne på samma linje: ”Här har vi också en infart från motorvägen och en del refuger här och där, men inga blommor eller annat som ger ett välkomnande intryck. Hur kommer det sig? Vid infarten mot Lejondal är det bara maskrosor, men det kanske också räknas som blommor?” undrar mannen i sitt brev.

Yvonne Stein (FP) är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet och själv bosatt i Bro. Hon håller med om att vissa delar av tätorten ser tråkig ut.

– Speciellt på Enköpingsvägen. Där hade jag gärna sett att man fixade i ordning, men det är inte vi som äger marken, utan Trafikverket. Vi har varit på dem och bett dem ordna till det. Om jag hade fått hade jag personligen gått och rensat bort ogräset där.

Hon är noggrann med att betona att det inte satsas mer pengar på Kungsängen än Bro.

ANNONS

– Tvärtom satsas det mer på Bro, speciellt nu med tanke på att Täby galopp flyttar hit. Att det blommar mer i Kungsängen beror på att det samhället har stått färdigt sedan flera år tillbaka. Tätorten Bro håller fortfarande på att växa till sig.

Hon får medhåll av Johan Carselind, kommunens tekniska chef.

– Vi har absolut inte glömt bort Bro. Vi har väldigt mycket planer där, bland annat en dagvattendamm och en järnvägspark som kommer att lyfta hela orten. Vi jobbar också på ett blomsterprogram, som kommer att fördelas lika över båda orterna.

Järnvägsparken beräknas stå klar till hösten, och dagvattendammen våren 2013.

Infarten till Kungsängen är färgglatt blomstrande och grisen vid kommunhuset välpolerad.
I Råbyrondellen frodas maskrosorna och en skulptur 
i centrum har saknat huvud i åtta år.
ANNONS