Ogräset tar över i stadens parker

Oklippta gräsmattor och snåriga parker – stadens parker på Östermalm växer igen och många är upprörda.

Ett stenkast från Tekniska högskolan vid Körsbärsvägen ligger den lilla parken där Marianne Boulogner brukade promenera för att njuta av solen och sommaren.

Men det har hon fått sluta med – oklippt gräs och höga snår gör det omöjligt att ta sig fram.

– Jag är ledsen, vi går inte i parken längre och ingen sitter där för det är så dåligt skött. Hela trappan har vuxit igen med ogräs och det kommer råttor hit, säger hon.

Många boende i området är upprörda över situationen.

– Vi är flera som har klagat, jag ringde till parkförvaltningen för ett par veckor sedan och de lovade att komma ut, men ingenting händer.

I höstas tog en ny entreprenör över skötseln av parkytor på Kungsholmen och Östermalm men starten har varit trög och parken vid Körsbärsvägen är inte den enda som är eftersatt.

Flera anmälningar om dåligt skötta grönområden i innerstan har gjorts till staden, det handlar om allt från oklippta gräsmattor till överfulla papperskorgar och igenväxta ytor.

Fredrik Ekroth vid Norra innerstadens parkmiljöavdelning känner till problemen och menar att entreprenören helt enkelt inte hunnit med.

– Vi har haft en del klagomål på olika platser och det har varit mycket arbete för entreprenören. Som helt ny tar det tid att lära sig alla områden, det är en orsak till att vi ligger efter.

Nu ska extrapersonal sättas in för att hinna med det eftersatta arbetet.

– Förhoppningsvis kan de börja klippa gräsmattor redan denna vecka, säger Fredrik Ekroth.

Uppsagd restaurang får 11,9 miljoner kronor

ÖSTERMALM Nationalmuseums hyresavtal med restaurangen Atrium sades upp i förtid på grund av renovering – nu ska museet ­betala 11,9 miljoner kronor i ersättning till restaurangen, enligt en dom i tingsrätten.

De ansvariga för Atrium har tidigare fått 6,1 miljoner kronor i ­ersättning – men de anser att det inte täcker förlusterna som de menar uppgår till totalt 18 miljoner kronor.

Nationalmuseum har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Hela trappan har vuxit igen av ogräs.