Ohelig allians stänger ute valets stora vinnare

Meningsskiljaktigeter i kyrkofullmäktige har gjort att Posk snuvades på ordförandeposterna.foto: Johan SJölund
Meningsskiljaktigeter i kyrkofullmäktige har gjort att Posk snuvades på ordförandeposterna.foto: Johan SJölund
De fick 46 procent av rösterna, men snuvades på ordförandeposterna.

Nu rasar Posk mot det politiska spelet i kyrkofullmäktige.

– De har bildat kartell, säger gruppledaren Eva-Maria Munck.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) tog hem en jordskredsseger i kyrkovalet i Sollentuna i höstas. Med 46 procent av rösterna var de mer än 20 procentenheter före valets tvåa, och inte långt från egen majoritet.

Men när kyrkofullmäktige röstade om ordförandeposterna i fullmäktige och kyrkorådet blev Posk utan. De andra fyra nomineringsgrupperna gick samman i en ohelig allians och säkrade tillsammans en majoritet med 54 procent av rösterna.

– Det är inget brott mot kyrkoordningen, men det känns ovärdigt och orättvist mot oss och framför allt mot väljarna, säger gruppledaren Eva-Maria Munck.

Hon beskriver stämningen på kyrkofullmäktige häromveckan som fruktansvärd.

– Flera i Posk frågade varför de bildade kartell mot oss, men fick inget svar.

Roger Sjöberg (S), som blev utnämnd till ordförande i kyrkofullmäktige, ser inte det blocköverskridandet samarbetet som något konstigt.

– Man strävar alltid efter majoritet i parlamentariska församlingar. Det här är en fortsättning på ett samarbete från förra mandatperioden, säger Roger Sjöberg.

Varför vill ni till varje pris undvika ett samarbete med Posk?

– Konfliktytan i kyrkopolitiken ser inte ut som i vanlig politik, det handlar om hur man ser på kyrkan, om den ska vara till för de som är mer aktiva inom kyrkan eller för alla medlemmar som betalat skatten – vilket är vår linje, säger Roger Sjöberg.

Även Björn Karlsson, gruppledare för Borgerligt alternativ, framhåller skillnaden i synen på vilka medlemmar kyrkan ska ­fokusera på som grunden till meningsskiljaktigheterna i kyrkofullmäktige.

– Det känns som att Posk är mer måna om dem som är aktiva.

Men varken han eller Roger Sjöberg kommer på några exempel på hur dessa ”artskillnader” påverkar arbetet i församlingen, eller hur det gynnar eller missgynnar olika kategorier av medlemmar.

Björn Karlsson ser dock med tillförsikt på framtiden.

– Det är synd att det blivit så infekterat just nu, men jag vet att alla har församlingens bästa för sina ögon så samarbetet kan säkert bli lika fruktbärande som tidigare.

Fakta

Andel röster i kyrkovalet