ANNONS

Ojämn kamp mot ökat klotter

Från Henriksdalsberget syns klottret vida omkring. Därför är det populärt. Patrik, anställd av kommunen, sanerar ofta här.
Från Henriksdalsberget syns klottret vida omkring. Därför är det populärt. Patrik, anställd av kommunen, sanerar ofta här.
Varje år lägger Nacka kommun stora resurser på att sanera klotter. Bara i år har skadegörelsen kostat över 700 000 kronor. Ändå är kampen mot klottret ojämn.

– Det går inte att hålla jämna steg med klottrarna, säger kommunens klottersanerare.
ANNONS

Den flera meter höga muren längs Henriksdalsberget tillhör de mest nerklottrade platserna i kommunen. På den södra sidan av berget har någon sprejat en stor tag i rosa, vitt och blått.

– Det måste ha skett under natten, för när jag var här i går fanns den inte, säger Patrik.

Han är kommunens klottersanerare och jobbar heltid med att hålla Nacka fritt från skadegörelsen.

Patrik heter egentligen något annat, men han vill vara anonym då han tidigare hamnat i obehagliga situationer på grund av sitt ­arbete med klottersanering.

Förra året kostade klottret nära 1 400 000 kronor att ta bort, en ökning med flera hundratusen kronor jämfört med året innan.

– Vi kan se en ökning av klottret. Det är överallt, säger Sofia Lindgren på driftenheten vid Nacka kommun.

Uppe på Henriksdalsberget har Patrik stått i flera timmar och sprutat ångande vatten mot betongväggen.

– Jag trivs med jobbet, men det är tröttsamt och ganska otacksamt att ta bort klotter. Jag kan sanera en hel fredag och göra fint och sedan är det alldeles nerklottrat igen när jag kommer tillbaka på måndagen. Det tar aldrig slut och det går inte att hålla jämna steg med klottrarna, säger han.

Nacka kommun tillämpar den så kallade 24-timmarsregeln när det gäller klottersanering, vilket betyder att nytt klotter ska bort inom ett dygn. Alphyddan, Storängens station och Henriksdalsberget är prioriterade platser för kommunanställde Patrik och de entreprenörer som också sanerar åt kommunen.

ANNONS

– Berget är lite av ett skyltfönster för klottrare. Deras tags syns ändå från 222:an, och det är väl tanken. Så här försöker vi ta bort det fort, säger Patrik.

Gång- och cykeltunnlar längs 222:an är också ofta nerklottrade.

Snabb sanering är det som räknas som mest effektivt i kampen mot klottret, menar Sofia Lindgren.

– Det tröttar ut klottraren att verket, som de ju faktiskt vill visa upp, försvinner hela tiden. Han eller hon kanske heller inte har råd att köpa ny färg, säger hon.

Varför är det så viktigt att ta bort klotter?

– Framförallt så är det fult med klotter och Nackaborna vill ha en fin yttermiljö, det vet vi. Dessutom räknas det som skadegörelse vilket är olagligt, säger Sofia Lindgren.

Hon och kollegerna på kommunen försöker nu hitta nya sätt att bekämpa det dyra klottret.

– Jag har föreslagit att vi ska ge polisen rutter som de kan bevaka. Det skulle kännas bra att ta någon på bar gärning, för då kanske det minskar lite. Vi tror inte att det är jättemånga som ligger bakom, utan att det snarare är några få som klottrar hela tiden, säger Sofia Lindgren.

Fakta

Så mycket kostar klottret Nacka

*Siffrorna för i år gäller till och med den 24 juni.

källa: kommunen