ANNONS

Ojämn kamp mot sopdumpningen

Sängar, kylskåp och bildäck. Det slängs allt möjligt i naturen i Upplands-Bro – och ofta. Två gånger i veckan städar kommunen upp efter sopdumpare.

– Det är mycket som är farligt avfall, säger parkingenjör Jonas Rundlöf.
ANNONS

I en hög vid Jurstagårdsvägen ligger en matta, en stolsdyna, en svart sopsäck med frigolit, en sprejburk, två par skor, cykel­delar och en trasig lastpall.

Lite längre bort ligger vad som ser ut att vara ett gammalt kylskåp och en stol. Skräp som egentligen bör slängas på närmaste soptipp dumpas längs vägsträckan, berättar Kungsängenbon Sven Karlsson.

Han ser ofta högar med skräp längs vägarna under sin patrullering med grannstödsbilen.

– En gång hittade jag en hel sängutrustning med madrasser, täcken och sängbord. Lite längre bort vid vändplanen har jag hittat bilmotorer, fyra dunkar med olja och en gammal skrotmoped.

Skällsta återvinningscentral ligger 1,5 kilometer från Jurstagårdsvägen. När Lokaltidningen Mitt i kör sträckan tar det endast några minuter att ta sig mellan platserna.

– Folk är väl bekväma av sig, ­säger Sven Karlsson.

kommunen är väl medveten om problemet. Jonas Rundlöf, parkingenjör, berättar att de får in ungefär två ärenden per vecka angående sopdumpning. Varje år lägger de 150 000 kronor på att plocka skräp, byggavfall och bildäck.

– Det medför en kostnad för oss att ta hand om det. Framför allt är det sådant som är svårt att göra sig av med eller är krångligt att slänga på återvinningen eftersom det krävs att du sorterar det, säger Jonas Rundlöf.

Han berättar att de känner till cirka femton platser där det ofta förekommer sopdumpning.

ANNONS

– Det är runt industriplatserna i Brunna, vid badplatserna, i naturreservaten och vid stora parkeringsytor. Där har vi nästan daglig tillsyn nu. En liten hög tenderar att bli större ganska snabbt så vi måste vara snabba med att städa upp.

Många av platserna där det tidigare har slängts mycket skräp har nu spärrats av och kommunen har även satt upp förbudsskyltar mot dumpning.

Trots att problemet är omfattande är det endast ett fåtal personer i kommunen som har blivit anmälda för nedskräpning eller miljöbrott de senaste åren.

– Det är få som anmäler helt enkelt. Det har blivit en acceptans mot att det är skräpigt. Är det miljö­brott brukar vi däremot försöka utreda det, säger närpolisen Björn Svensson.

Längs Jurstagårdsvägen ligger det ofta högar med dumpade sopor. Sven Karlsson från Kungsängen visar en ny hög med skräp som någon slängt i diket de senaste dagarna. ”Det ser hemskt ut. Det ska se rent och snyggt ut här i kommunen”, säger han.

En gång hittade jag en hel sängutrustning.Sven Karlsson, Kungsängen

Fakta

Nedskräpning kan ge fängelse

Det är sedan länge förbjudet att skräpa ner på platser som allmänheten har tillträde till eller insyn till.

Förbudet gäller både mindre objekt som papper och glas samt större föremål som möbler, byggavfall och elektronik.

Den som skräpar ner kan ­dömas för nedskräpning till ­böter eller fängelse i högst ett år.

Är skräpet miljöfarligt kan det rubriceras som miljöbrott.

Källa: Håll Sverige rent

ANNONS