ANNONS

Ojämn kamp mot nedskräpningen

Sven Karlsson visar dumpat skräp i dike.
Sven Karlsson, som är en av förarna av Grannstödsbilen, hittar ofta skräp dumpat i diket.
Skräp på fel plats påverkar både människor och miljö negativt. Undersökningar pekar på att nedskräpningen ökar runt om i landet. I Upplands-Bro kommun hjälper ideella krafter till med att få bukt med avfallet.
ANNONS

Det allra vanligaste skräpet utomhus är cigarettfimpar. Även snus, snusdosor och cigarettförpackningar är vanliga skräpinslag i stadsmiljön. Trenden går också mot att plast blir allt vanligare. Det här visar undersökningar som stiftelsen Håll Sverige Rent gjort.

Men det är svårt att se exakt hur mycket skräp som landar på våra gator, i parker och i naturen. De flesta kommuner i Sverige gör inga beräkningar på sitt utomhusavfall.

– Det görs för lite mätningar. Däremot har vi en uppfattning om att det är ett problem som ökar, säger Joakim Brodahl som är verksamhetschef på Håll Sverige Rent.

Frivillig städinsats

I samarbete med Upplands-Bro kommun utför organisationen i dagarna en skräpplockarinsats. Det är en årligen återkommande insats där skolor och andra frivilliga anmäler sig till att städa upp de gemensamma utrymmena utomhus.

Vid Lillsjöns parkeringsplats hittade grannstödsförarna en utbrunnen bil. I skrivande stund har den forslats bort.

– Det är inte bara städning, effekten tror vi är någon sorts förståelse om att man inte ska skräpa ner, säger Joakim Brodahl.

Upplands-Bro var förra året en av de kommuner som var flitigast på att plocka skräp i Stockholms län. 1 950 personer i alla åldrar deltog då.

Grannstödsförare hittar ofta skräp

Några som varje vecka, året runt gör en insats emot nedskräpningen är volontärerna i Grannstödsbilen. De kör bil runt om i kommunen fem dagar i veckan och ser mycket av det som människor lämnar efter sig.

ANNONS

– Varenda gång vi är ute hittar vi skräp, säger Sven Karlsson som är en av förarna.

Han visar en klassisk dumpningsplats i diket strax efter avfarten från E18 till Kungsängen. Där ligger kakelplattor, navkapslar, tomma dunkar som innehållit miljöfarliga vätskor och en gammal skumgummimadrass. På andra sidan vägen hittar vi en julgran med glitter i och en stol i svart fuskläder.

Tomma dunkar i diket vid E18. De har innehållit miljöskadliga vätskor.

– Vi anmäler till kommunen som kommer och städar, men sen ser det likadant ut igen, säger Sven Karlsson.

Ökad konsumtion orsak

Från kommunens sida görs regelbunden städning genom upphandlade entreprenörer och mer akuta insatser när de får kännedom om dumpning.
Men ändå landar ständigt nytt skräp på marken.

”Den största anledningen tror vi är att man inte bryr sig tillräckligt mycket”

Joakim Brodahl, Håll Sverige rent

Håll Sverige Rent kopplar samman nedskräpningen med den ökande konsumtionen i samhället. Exempelvis är ofta platser där det finns mycket caféer och snabbmatsrestauranger bland de mest nedskräpade. En annan plats som får ta en hård smäll, iallafall sommartid, är badstränder.

– Det är främst under högsäsongen om det är fint väder som det finns ett stort behov av att plocka upp, säger Bo Sundqvist som är kultur- och fritidschef.

Hans kontor upphandlar städning på badplatser och ansvarar för att papperskorgar finns tillgängliga. Översyn av dessa görs regelbundet förklarar Bo Sundqvist.– Människor slänger skräp efter sig istället för att använda de papperskorgar som finns och det är beklagligt, säger han.

Men varför slänger egentligen människor sitt skräp utomhus?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. Den största anledningen tror vi är att man inte bryr sig tillräckligt mycket och att man av ren slöhet skräpar ner, säger Joakim Brodahl på Håll Sverige Rent.