ANNONS

Ojämn kvalitet på livlig bistro

ANNONS

Mitt i shoppingvimlet vid Stureplan ligger Napolyon, en i raden av nyöppnande bistron i Stockholm som serverar fransk husmanskost lagad efter säsongens råvaror.

Krogen vill vara som ett andra hem, en sådan där restaurang där dörren alltid står på glänt som man bara kan svänga förbi för att få sig en bit mat.

Okomplicerat, opretentiöst och avspänt.

Ett livligt sorl i en nästan fullsatt lokal möter Gourmé och Gourmand när de besöker restaurangen en fredagseftermiddag.

Inte en enda barnfamilj finns i sikte. Klientelet består till största delen av intima sällskap av vänner och arbetskollegor som lättat på slips och kavaj för att släppa en veckas hårt jobb.

Rutiga golv, kakel och uppstoppade fåglar pryder väggarna. Men det som främst fångar ögonens fokus är en gigantisk vinkyl, som fyller upp en hel vägg från golv till tak, där personalen måste använda stegar för att få ner rätt sorts pava.

Menyn byts ofta, just i dag rekommenderar kyparen råbiff till förrätt (165 kronor). Den serveras finmalen, som tonfisksmousse i konsistensen, med de sedvanliga tillbehören. Smaken är precis som den ska, även om det känns ovant med denna typ av rätt utan något tuggmotstånd.

Den andra rekommenderade förrätten, pilgrimsmusslor med jordärtskocka (165 kronor), lever dock inte upp till förväntningarna.

– Detta brukar vara en favorit, men dessa exemplar är ovanligt smaklösa och intetsägande, säger Gourmé.

ANNONS

Huvudrätterna är ojämna i kvalitén. Bäst är rödingen (245 kronor) som serveras med blomkålsmousse, skummad sås och rostad vitkål.

– Som att kyssa en ängel. Mycket bra, säger Gourmand.

Pepparsteken (295 kronor) med potatisgratäng smakar som söndagsmiddagarna hos farmor. Inget att klaga på, men ingen smaksensation som stannar kvar. Ankan med sidfläsk och äpple (245 kronor) får klart godkänt. Det salta grisköttet gifter sig bra med fågeln och rätten passar utmärkt till en skummande ljus lager.

Underkänt får däremot högrev på kalv (235 kronor). Köttet är ordentligt överkokt och känns som träflisor i munnen. Kalven serveras med lök och potatismos och upplägget påminner om mat som slevats upp på löpande band i en skolmatsal. Inget som retar aptitlökarna.

– Jag känner mig lurad. Det här är under all kritik, säger Gourmé, som inte har någon lust att äta upp på tallriken.

Han blir på något bättre humör av efterätten, marängsviss (85 kronor), som i denna variant kommer i sällskap med kolasås och jordnötter. Den serveras i ett portionsglas, och är lagom stor för en trerätters middag.

Berusade frukter och bär med vaniljglass (85 kronor) faller Gourmand på läppen. Med stora tuggor slevar han i sig spritsåsen och slickar skålen ren.

– Maten här är helt okej. Mättande portioner och en skön känsla i lokalen, säger Gourmand.

Gourmé håller inte riktigt med:

– Jag undrar om kocken haft en dålig dag. Det är alldels för ojämn kvalité, tycker han.

Dessa exemplar är ovanligt smaklösa och intetsägande.

Fakta

Napolyon

Kök: Fransk husmanskost.

Miljö: Stimmig bistro i två plan med småbord, kaklade väggar och rutiga golv.

Pris: Varmrätter 195–295 konor.

Fakta

Foto: Pekka Pääkkö