ANNONS

Ojämna burgare hos kändiskock

ANNONS

Här slinker vi in, säger Gourmand. Vi är väl öppna för allt? Gourmé rynkar på näsan.

De står utanför Vigårda: krogkungen Melker Andersson och hans F12-grupps snabbmatsställe i Moodgallerian.

– Inte öppna för allt, men Melker Andersson är ju ett namn man förknippar med en viss standard. Så, visst, vi provar, säger Gourmé.

De går in, tar var sin bricka och skjutsar den längs med ett räcke på klassiskt lunchsyltamanér.

Här plockar de på sig potatissallad, tomatsallad och bönsallad (alla 15 kronor) förpackade i små runda platsförpackningar innan de når fram till kassörskan som med ett brett leende frågar vilken sorts hamburgare de vill ha.

Gourmand provar månadens special, en hamburgare som designats av den italienska restaurangen La Cucinas kock (95 kronor).

– Wouf, säger han när han sätter tänderna i den saftiga lilla rätten som med en distinkt chilismak och en pancettabit på toppen smakar riktigt bra.

Han passar på att berömma brödets form och tjocklek som tillför något, utan att ta över.

Till sina pommes frites (15 kronor), som dessvärre snabbt kallnar där de står på högkant i en pappersmugg, har han beställt en dippsås med det passande namnet pommes fritessås (10 kronor).

ANNONS

– Den är majonäsigt krämig – syrlig och delikat, säger han.

Gourmé har beställt det vegetariska alternativet (65 kronor), men är inte alls lika nöjd.

– De har bara rafsat in lite fårost, rödbetor, och andra grönsaker. Det blir mer som en smörgås. Står det burgare vill jag gärna ha en burgare, fnyser han.

Han petar lite i bönsalladen, som är lite för kall för att smakerna ska komma fram. Detsamma gäller tomatsalladen.

För att blidka sin vän slinker Gourmand ner på resturangens nedervåning där kassorna är och beställer en originalburgare (75 kronor).

Han passar även på att beställa en majskycklingburgare (70 kronor) åt sig själv. Och nu blir det annat ljud i Gourmés skälla.

– Vilken trevlig liten sak, utbrister han förnöjt och fortsätter:

– Bra kryddning, jag tror mig känna smaken av några korianderfrön och spiskummin kanske. Den inlagda rödlökens sötma ger fin balans här.

Att lyckas med en klassiker är alltid ett gott betyg, menar han.

Dessvärre är Gourmands kycklingburgare inte till lika stor belåtenhet – det är inte en burgare utan mer som lite kycklinggryta mellan brödhalvorna.

– En helt ok gryta förvisso, ganska fransk smak, men lite jobbigt med grytsås som rinner ner innanför skjortärmen, menar han.

Efterrätterna, en chokladmoussehistoria och en citronkräm med smulor och nötter smakar vad det kostar (20 kronor).

– Gott med något sött efter maten, säger Gourmand men i den här plastbehållaren får nästan allt en artificiell touch, dessvärre.

I ovanligt stort samförstånd kommer dessa två herrar fram till att det här ett bra ställe att slinka in på om man vill ta en öl och äta en vällagad klassisk hamburgare till ett rimligt pris.

Vegetarianer göre sig icke besväret.

Det blir mer som en smörgås. Står det burgare vill jag gärna ha en burgare.

Fakta

Vigårda

Kök: Hamburgare med tillbehör.

Miljö: Långbord där äldre par, 17 åringar med laptops och 30-åringar i reklambranschen blandas.

Priser: Hamburgare 65–95 kronor.

Fakta

Foto: Kenny Bengtsson

ANNONS