ANNONS

Ojämna isar i Vallentuna – åk på egen risk

Kommunen uppmanar till försiktighet på isarna i Vallentuna.
Kommunen uppmanar till försiktighet på isarna i Vallentuna.
Carl Crafoord, verksamhetsansvarig långfärdsskridskor Friluftsfrämjandet.
Carl Crafoord säger att det är viktigt att åka i grupp.
Lite snö, tö, hårda vindar och sedan klart väder har gett bra isar för skridskofärder i länet .
I Vallentuna varnar dock Ola Nilsson, arbetsledare på kommunen, för att iskvalitén kan vara ojämn – och man åker på egen risk.
ANNONS

Trots kylan är isarna i Vallentuna är ännu för tunna för att kommunen ska kunna köra ut på dem med sina maskiner, uppger Ola Nilsson till Mitt i. Han uppmanar skridskoåkare att vara försiktiga.

– Vi ska kolla lite hur det ser ut i dag. Vi har sett att folk har åkt, men det är folk som kan. Det är ganska osäkert ännu, säger han och fortsätter:

– Iskvalitén är ojämn, man åker på egen risk i så fall. Jag har sett att det finns forum på nätet där skridskoåkare lägger ut om isläget. Där kanske man kan titta lite.

Men det gäller att hålla koll själv – isläget kan förändras snabbt. Och det gäller att ha rätt säkerhetsutrustning.

Generellt sett börjar isarna i länet bli bra, enligt Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskoåkning på Friluftsfrämjandet. Bristen på snö har varit bra för isläget. Ett snötäcke isolerar isen så att vattnet underifrån fräter på isen ovanför och kan göra den svagare, menar Carl Crafoord.

– Det är jättebra isar nu om man tittar generellt. Det har töat och inte regnat på länge, det ligger ingen snö på isarna, blåsten har tagit en del och sedan klart väder på det gör att isen växer, den blir tjockare och säkrare, säger han men påminner att det är av största vikt att man inte åker ensam utan i grupp.

Ett exempel på när det gick riktigt snett var under onsdagen då två personer åkte genom isen i Norrviken i Sollentuna och blev nedkylda så att de fick föras till sjukhus.

Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i.

Det är viktigt att utrustningen är rätt, menar Carl Crafoord. Isdubbar, visselpipa, en ryggsäck som gör att du flyter men främst isspikar eller stavar som du kan kontrollera isen så att du vet om isen håller.

ANNONS

– Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i.

Om olyckan ändå är framme gäller det att vända och ta sig upp där du kom ifrån. Du kan heller aldrig vara säker på att isen håller bara för sett andra personer vistas på den tidigare.

Det är ungefär som snö och laviner, det dagsaktuella uppgifter som gäller

Vad gäller isarna på insjöarna är de generellt mer hållbara än havsisarna där vågor och strömmar kan bryta upp isen. Mälaren är till största delen öppen, de grupper som åker skridskor håller till på småsjöarna som lade sig innan jul. Vinden har gjort att det inte frusit där det varit öppet.
– När det blåst mycket kan den ha brutits upp och försvunnit i väg, det är ungefär som snö och laviner, det dagsaktuella uppgifter som gäller, säger Carl Crafoord.

Fakta

Om isar och säkerhet

Allmän information om hur man är på isen på ett säkert sätt finns på http://www.issakerhet.se/

På sidan skridsko.net samlas dagsaktuella uppgifter in om isarnas skick från lokala skridskoklubbor och friluftsfrämjanden, men de uppgifterna är ämnad för medlemmar som vet hur informationen ska användas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.