Ökad båttrafik kan bli verklighet

Turbåtar kan komma att angöra Skärholmens brygga igen.

Ett medborgarförslag har kommit in och landstinget utreder nu om det kan bli verklighet.

Det är 67-årige Fritz Persson som ligger bakom förslaget att turbåtar återigen ska stanna till vid Skärholmens brygga nedanför Skärholmens gård.

På så sätt ska passagerare från och till centrala Stockholm, Kungshatt, Drottningholm, Birka och Mariefred kunna plockas upp.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har gjort tummen upp och har bett landstinget om att en satsning på ökad båttrafik till och från Skärholmen snarast bör göras.

Jonas Lilleberg Eriksson, landstingsrådssekreterare vid landstingets trafikrotel, berättar för Lokaltidningen Mitt i att förvaltningen undersöker möjligheten och ska återrapportera till trafiknämnden under året.

– Förvaltningen undersöker hur stort resandeunderlaget är och om båtförbindelserna skulle öka nyttan och vara snabbare än andra alternativ. Det finns ett uppdrag att undersöka effektiva tvärförbindelser på Stockholms inre vatten och Mälaren.

Fritz Persson är medveten om att tunnelbanan är ett snabbt färdmedel, men tror att det från dörr till dörr kan gå snabbare om man tar båten och jobbar i närheten av Stadshuset.

– Jag har själv kontaktat marknadschefen på Strömma Kanalbolag. För Strömma Kanalbolag är det en rent ekonomisk fråga, finns bara resandeunderlaget så skulle man kunna köra, säger han.

– Med en massiv informationskampanj så är det inte omöjligt. Men man måste lösa parkeringsfrågan och cykelmöjligheterna. En båtklubb håller ju till vid bryggan i dag.

Fakta

Båtar gick för tio år sedan

Fram tills för tio år sedan angjorde ångfartyget Mariefred och olika Drottningholms- och Birkafartyg Skärholmens brygga, efter Stadshuskajen och innan Kungshatt.

Sedan den lokala båthamnen byggdes ut försvårades in- och utfarten till bryggan och turerna togs bort.

Källa: Stockholms stad