ANNONS

Ökad oro för att drabbas av brott

Polisbil på Kungsholmen.
Fler än tidigare är oroliga för att utsättas för brott på Kungsholmen
Fler säger sig ha drabbats av påträngande tiggeri och fler är oroliga för att råka ut för brott. Det visar Stockholms stads trygghetsmätning för 2017.
Samtidigt ökar inte anmälningarna om brott på samma sätt som den upplevde otryggheten.
ANNONS

Var tredje år sedan 2008 publicerar Stockholms stad en trygghetsmätning som dels mäter utsattheten för brott men också ställer frågor om hur man upplever tryggheten i stadsdelen där man bor.

På några punkter har svaren förändrats kraftigt jämfört med tidigare år. Mer än var tredje person på Kungsholm tycker att påträngande tiggeri stör ordningen i deras bostadsområde. För tre år sedan var motsvarande siffra 24 procent. Åren dessförinnan svarade nästan ingen att tiggeri störde ordningen.

Ökad oro för brottslighet

Oron för att utsättas för brott har också ökat bland befolkningen på Kungsholmen. 21 procent svarar att de under det senaste året känt oro över att utsättas för brott. 2011 uttryckte bara 12 procent samma oro.

Kungsholmsborna känner framför allt en ökad oro för bostadsinbrott, rån och att utsättas för sexuella trakasserier i offentlig miljö.

– Vi behöver analysera siffrorna närmare för att se vad som ligger bakom det men vi följer en samhällstrend. Det jag reagerar särskilt på är de sexuella trakasserierna som vi behöver titta mer på, säger stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S).

Moderaternas gruppledare på Kungsholmen, Joel Laurén, säger att det är oroväckande att otryggheten breder ut sig.

 Det måste nu stå överst på den politiska agendan att agera kraftfullt för att skapa trygghet. Vi moderater vill bland annat gå fram med en trygghetsjour med ordningsvakter och kameror på Fridhemsplan, säger han.

Fler störs av påverkade personer

Fler än tidigare säger också att de tycker att berusade och narkotikapåverkade personer stör ordningen i deras bostadsområde. Ökningen syns tydligast i Stadshagen och i kvarteret S:t Göran.

– Det finns en koncentration av verksamheter med människor som har olika sorters problem här. När det gäller Stadshagen tror jag det blir en stor förändring när vi bygger nya Stadshagen, säger Arvid Vikman.

ANNONS

Brottsligheten ökar inte på samma sätt som oron

Det som är intressant att notera är att motsvarande ökning inte syns när det gäller hur många som faktiskt råkat ut för brott under det senaste året.

Bara 2 procent svarar att de utsatts för rån eller misshandel. 11 procent uppger att deras hushåll utsatts för någon form av stöld, vilket inte är fler än vid tidigare mättillfällen.

Många ändå trygga på Kungsholmen

All otrygghet ökar heller inte. Andelen som tycker att klotter, nedskräpning och skadegörelse stör ordningen i området har antingen ökat marginellt eller inte alls.

Det är också fortfarande relativt få personer på Kungsholmen som upplever att det obehagligt att gå hem från tunnelbanan mitt i natten. Bara 4 procent på Kungsholmen säger att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde vilket kan jämföras med Rinkeby-Tensta där 28 procent svarar ja på den frågan.

– Man kan inte låta bli att slås av vilka stora skillnader vi har i Stockholm och hur viktigt det är att vi bygger ett Stockholm som håller ihop, säger Arvid Vikman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.