Ökad kontroll ska stoppa olyckorna

Trots att polisen gör regelbundna kontroller på Huddingevägen kör inte bilister långsammare på vägen.
Trots att polisen gör regelbundna kontroller på Huddingevägen kör inte bilister långsammare på vägen.
Förra året minskade antalet trafikolyckor på vägarna i Huddinge, men samtidigt ökade personskadorna.

Enligt polisen beror detta på att bilisterna kör allt snabbare och aggressivare.

Trafikpolisen på Södertörn satsar hårt på hastighetsövervakning. Förra året togs 3 799 förare för fortkörning i distriktet.

I Västerort, som utfärdade näst flest böter för fortkörning i länet, togs tusen färre. Till sin hjälp i övervakningen har trafikpoliserna också närpolisen som är utrustade med egna lasermätare.

– Vi lägger mycket krut på hastigheten. Anledningen är att den ofta är orsaken till skador och dödsfall i trafiken, säger Anders Rådbjer, chef för Trafikpolisen på Södertörn.

Siffror som Lokaltidningen Mitt i kan redovisa visar att samtidigt som antalet olyckor ser ut att minska så ökar personskadorna. Aggressiv körning och hög fart är enligt polisen orsaken till utvecklingen.

Huddingevägen, Glömstavägen samt Ågestavägen vid Mellansjö och vid Myrängen är de platser som polisen pekar ut som de värsta fortkörningssträckorna. På E4 går det inte alltid lika fort, men här ligger man i stället ofta alldeles för tätt.

Den typ av olyckor där personskador är vanligast är just så kallade upphinnandeolyckor. Det betyder att bakomvarande bil ligger för tätt bakom och kör in i bilen framför när den bromsar.

Förra året inträffade 121 sådana olyckor i Huddinge, 53 av dem med personskador. Fyra betecknades som allvarliga redan vid anmälan, men pisksnärtskador som man kan få om man blir påkörd bakifrån tar ofta lång tid att läka.

Att inte hålla avståndet betecknas som aggressiv körning.

– Många vet inte att körkortet ryker direkt om man ligger för nära och vi ser det, säger Anders Rådbjer.

Samma sak gäller vid ”sicksackkörning” eller till exempel omkörning trots att man får möte.

Anders Rådbjer noterar att höjningen av bötesbeloppen som gjordes för en tid sedan inte har haft någon effekt. Nu kan det kosta 4 000 kronor eller mer att köra för fort.

– Vi märkte en liten effekt precis i början, men nu är det tillbaka på samma, säger han.

En av de vägar som polisen hårdbevakar med regelbundna kontroller är Huddingevägen där bilister ofta kör för fort. Men trots att de flesta känner till detta går inte hastigheten ner.

– Det är det konstiga, att trots att de vet att vi står där så fortsätter de att köra alldeles för fort, säger Anders Rådbjer.

Mats Okhäll, yttre befäl på Trafikpolisen på Södertörn, står med sina medarbetare varje vecka på sträckan mellan hastighetskamerorna på Huddingevägen. Han berättar att man ofta stoppar samma förare i kontrollerna.

– Vi kan ta någon ena veckan och träffa på honom igen i samma situation redan veckan därpå, säger Mats Okhäll.

Ett nytt sätt att arbeta är att ta hjälp av tips från allmänheten via Facebook. Inte minst närpolisen har den senaste tiden gjort insatser på nya och oväntade platser. Det har i flera fall gett god utdelning.

Södertörnspolisen har en civil videobil som är ute på vägarna och filmar bilisternas aggressiva beteenden. Snart ska samarbetet med Södertälje utökas och då kommer E4, som i dag är bortprioriterad, att få bättre övervakning.

Fakta

Farligaste vägarna i Huddinge