ANNONS

Ökad polisnärvaro i Årsta efter stök

Det har varit problem med stök både på biblioteket och i Årsta centrum. Enligt polisen rör det sig om en mindre grupp ungdomar från Årstaskolan och även utifrån.

– Det är många som känner sig otrygga i Årsta just nu, säger Daniel Granström, kommunpolis.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Söderort rapporterade redan i början av december om att det var stökigt på biblioteket i Årsta. En grupp barn och ungdomar uppträdde högljutt och hotfullt. Vid ett tillfälle ställde kulturskolan in sina lektioner eftersom den anställdes säkerhet inte kunde garanteras. Efter det finns två väktare på plats i huset.

Men stöket har fortsatt utomhus.

– Vi har en problematik i Årsta centrum med omnejd. Det är framför allt ungdomar från Årstaskolan, men även från Älvsjö och Dalen som kommer dit. Vissa av dem är väldigt utåtagerande, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

Ungdomarna är mellan 13 och 16 år. De slår sönder skyltar och krossar fönsterrutor. Enligt polisen har vissa näringsidkare råkat illa ut.

– Säger de till någon får de ett hot riktat mot sig som en projektil, säger Daniel Granström.

Ännu har ingen blivit misshandlad och det har inte varit några personrån vad polisen känner till. Det handlar om skadegörelse och hot.

– Folk som rör sig på torget har blivit utsatta. Ungdomarna säger saker som gör att människor kan känna sig ofredade eller hotade. Många känner sig otrygga i Årsta just nu, säger Daniel Granström.

Polisen har ökat sin närvaro i Årsta för att komma till rätta med problematiken. Man har även samarbete med Årstaskolan och gör så kallade orosanmälningar till socialtjänsten.

Varför samlas de just i Årsta?

ANNONS

– Vi har fått förklaringar från vissa av ungdomarna, men vi köper kanske inte de historierna helt. En del säger att det beror på det gamla klassiska att de inte har någon lokal. Att ungdomsgården stänger för tidigt och då blir det att de hänger där.

Se även debattartikel på insändarsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.