ANNONS

Ökade 300 000 – på åtta månader

Täby är en riktig prisraket på bostadsmarknaden. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 23 procent.

Hampus Lindholm har precis sålt lägenheten i Näsbydal och tjänat 300 000 på åtta månader.

– Jag är jättenöjd, säger han.
ANNONS

Hampus Lindholm är hemma med dottern Emmy när han inte är i nya lägenheten och renoverar. Familjen flyttade in i lägenheten på Näsbydalsvägen i december. Men de ville snart ha ett större badrum med plats för tvättmaskin och var sitt sovrum åt Emmy och storasystern Elvira. När en fyra i samma förening dök upp tidigare i somras slog de till.

– Vi hade visning på den här mitt i sommaren, men ingen kom. Sedan hörde en köpare av sig och erbjöd 2 500 000 kronor. Då tog vi det, säger Hampus Lindholm.

Visserligen har han renoverat, målat om och lagt in nya golv, men han hade inte räknat med att göra så stor vinst på så kort tid.

– Jag tycker att man ska vara nöjd om man får igen pengarna. Det är fantasisummor, men allt går in i nya lägenheten, säger han.

Bostadsmarknaden har precis dragit igång efter sommaren och helgen som var brukar kallas den stora visningshelgen. Veckorna i slutet av augusti tillhör de bästa på hela året för mäklarna. Och marknaden i Täby är het – riktigt het. Det senaste året har priserna på bostadsrätter ökat med 23 procent och priset på villorna­ med 14 procent, enligt Mäklarstatistik.

Flera mäklare vi talar bekräftar bilden.

– Statistiken släpar alltid. Min bild är att villorna har ökat mer och det ser ut som att priserna kommer att öka ännu mer i höst, säger Mats Norman, mäklare på Jägholm.

Efterfrågan har länge varit större­ än utbudet och räntorna är fortfarande låga.

– Jag tror att ”hotet” om amorteringskrav påverkade mycket innan­ det blåstes av. Det var många som valde att påskynda både köp och försäljning och det bidrog till raketen, säger Christaoffer Stendahl, på Fastighetsbyrån.

ANNONS

Framför allt har små, centrala lägenheter­ stuckit iväg i pris.

– Det är stor brist på små lägenheter i Täby. Ettor och tvåor lever­ sitt eget liv. De kan gå för upp till 80 000 kronor kvadratmetern för små lägenheter på 20 kvadrat i Täby centrum, säger Thomas Lindquist på Husman Hagberg.

På tio år har villapriserna nästan fördubblats i Täby. Samtidigt visar siffror från SBAB som Dagens­ industri publicerade i förra­ veckan att Täbyborna är bland de högst belånade i landet. Kommunen ligger­ på åttonde plats.

– Många har höga lån, men man får se till andel av hur mycket man lägger in kontant. Köper man en villa i Norrland för 2 miljoner kostar­ kanske motsvarande villa här 6–7 miljoner. Då har man ju högre lån även om man lägger in 50 procent kontant. Dessutom har man högre inkomster här, säger Mats Norman.

Varken han eller andra mäklare vi talat med tror att ett eventuellt amorteringskrav kommer att påverka marknaden särskilt mycket.­ Möjligen kan prisuppgången bromsa in.

Hampus Lindholm är föräldraledig med Emmy samtidigt som han renoverar den nya lägenheten. I höstas köpte de trean för 2 210 000 kronor som de nu sålt för 2 500 000 kronor. ”Näsbydal är ett populärt område centralt i Täby och nära alla kommunikationer”, säger han.

Fakta

Villor dubbelt så dyra som 2005

Priserna på bostadsrätter i Täby ökade med 23 procent maj till juli i år jämfört med samma period i fjol. Villapriserna ökade med 14 procent.

Snittpriset för en villa i Täby 2015 är hittills 5 961 000 kronor. 2005 var det 3 146 000 kronor.

Källa: Mäklarstatistik och Värderingsdata

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.