Ökade problem med lösa hundar

”Jag tycker polisen ska bötfälla ägare som har hundarna lösa”, säger Jan Wallenberg
”Jag tycker polisen ska bötfälla ägare som har hundarna lösa”, säger Jan Wallenberg
En hund har bitits ihjäl av en okopplad hund. Och en valp har bitits så svårt att den måste opereras.

Jan Wallenberg som är hundrädd vill att stadsdelsnämnden tar tag i problemet med okopplade hundar.

För drygt två veckor sedan attackerades en kopplad liten hund av en större okopplad hund vid Årstaviken vid Skanstull. Den okopplade hunden högg enligt ett vittne hunden tills den såg helt livlös ut. Ägaren åkte till djursjukhus, men hundens liv gick inte att rädda.

Drygt en månad tidigare attackerades en kopplad hundvalp av en lösspringande hund i Vitabergsparken. Valpen skadades så illa att den måste opereras, uppger polisen. Händelsen har diskuterats bland hundägarna i rastgården i Vitabergsparken.

– Naturligtvis vill ingen att ens hund ska attackeras. Om jag såg en stor lös hund som kom springande helt ensam skulle jag nog försöka ta en annan väg, säger Sanna Gebeyebo, matte till mopsen Sonja.

Sonja tycker om att vara lös men får bara vara det i rastgården.

– Jag tycker det är bra att man inte får ha lösa hundar. Alla har inte koll på sina hundar, och även om Sonja är liten så kan ju barn bli rädda om hon springer fram och hälsar.

Alla hundägare delar inte den uppfattningen. I Vitabergsparken springer flera okopplade hundar.

Enligt polisens djurskyddsgrupp har minst tre människor och åtta hundar bitits av hundar på Södermalm i år.

– Generellt har hundhållningen blivit sämre än för några år sedan. Man håller dem inte kopplade där man ska och det är fler som skaffar hund som inte kan ta hand om dem, säger Joakim Johansson chef för Citypolisens djurskyddsgrupp.

Många Södermalmsbor är också hundrädda. En av dem är Jan Wallenberg som skrivit ett medborgarförslag där han vill att stadsdelsnämnden ska ta tag i problemet.

– Det är förbjudet att ha okopplade hundar i parkerna. Jag tycker stadsdelsförvaltningen ska sätta upp stora och tydliga skyltar om det, säger han.

Själv känner han sig utestängd från parkerna eftersom det väldigt ofta kommer stora hundar rusande emot honom. Han har mejlat polisen och bett dem göra något åt saken men har då blivit uppmanad att prata med hundägarna.

– Det är fler hundar som är lösa än kopplade. Jag har försökt prata med ägarna men då bara snäser de åt mig, säger Jan Wallenberg.

I sitt medborgarförslag tycker han även att nämnden borde prata med polisen.

– Jag tycker politikerna ska trycka på och säga att de tycker att det här är en viktig fråga. Det räcker att polisen någon gång skulle bötfälla hundägare, för sådant sprider sig ju snabbt.

På senaste mötet beslutade stadsdelsnämnden att man skulle undersöka om man kan sätta upp tydligare skyltar om kopplingstvång. Politikerna konstaterade också att de ville ha en ökad dialog med polisen angående ordningsproblemen.

– Vi ser i trygghetsundersökningen att många på Söder tycker att lösa hundar bidrar till ökad otrygghet. Det polisen kan göra är att bötfälla människor, när de gjorde det i en annan kommun blev det mycket färre lösa hundar. Vi ska ta upp det med polisen på nästa möte i Brottsförebyggande rådet, säger stadsdelsnämndens ordförande Christoffer Järkeborn (M).

Rita Zwierz Hedlund, chef för Katarinapolisen, har instruerat patrullerna att bötfälla dem som har okopplade hundar.

– Det är en del av jobbet som de har. Jag förstår dem som är rädda och tycker det är ett oskick av ägarna att släppa hundarna lösa, säger hon.

Hon har dock ingen uppgift på hur många som har bötfällts.

Fakta

Koppeltvång

Hundar måste vara kopplade i Södermalms stadsdelsområde utom på särskilda hundrast­områden.

Hundar får vara lösa på delar av Långholmen, delar av Reimersholme, delar av Eriksdalslunden samt delar av Tantolunden. Kartor finns på Stockholms stads hemsida.