ANNONS

1177 får ökade resurser när vården görs om

Johan Bratt, överläkare på Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsförvaltning.
Johan Bratt, överläkare på Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsförvaltning.
Vårdkartan i Stockholm ritas just nu om. Samtidigt som Nya Karolinska i Solna öppnar byggs sjukhus runt om i länet om.
Och den helt nya vårdnivån "närakut" sjösätts nu på löpande band.
ANNONS

Akutvården i Stockholm görs om. På en presskonferens på torsdagen berättar landstingets överläkare Johan Bratt om det nya upplägget.

En skillnad mot tidigare är att 1177, som får mer resurser för vägledning, oftare kommer att hänvisa akut sjuka till de nya närakuterna. Patienter ska därför ringa direkt till 1177 för vägledning om var de ska ta sig, istället för att ta sig direkt till en akutmottagning.

Patienterna ska ringa 1177 i högre grad än vad de gör nu

Överläkare Johan Bratt om hur patienterna ska tänka

Från och med den 1 maj kommer patienter inte kunna ta sig på egen hand till Solnas intensivakut. Först ska de ringa 1177 för vägledning. Vid allvarliga nödsituationer ska patienter fortsatt ringa 112.

– I det nya systemet på 1177 har vi en kolumn, ”vårdform”. Där har vi beskrivit 2100 symptom och diagnoser. Utifrån dem får patienten en brådskegrad som säger om patienten behöver akutvård direkt. Nu har vi också kopplat ihop det med rätt vårdform, till exempel en närakut eller husläkarjour eller om patienten ska till en akutmottagning. Vi är stolta att kunna presentera det här, säger Johan Bratt.

Vad innebär det här för patienterna?

– Patienterna ska ringa 1177 i högre grad än vad de gör nu. De är experter på att hänvisa till rätt vårdform, så patienten slipper hamna fel.

Idag öppnar närakuten Rosenlund och i och med det är åtta av tio närakuter sjösatta.

– Det känns otroligt spännande att få introducera vårdformen ”närakuter”, säger Johan Bratt.

Förändringen innebär bland annat att Stockholmare kan få vård från åtta på morgonen till tio på kvällen, alla dagar året runt, även utanför de traditionella akutsjukhusen.

Ett av syftena med närakuterna och Solnas intensivakut är att avlasta Nya Karolinska, som ska fokusera på specialistvård, det vill säga på ovanliga sjukdomar och åkommor, som kan kopplas till den forskning som bedrivs på universitetssjukhuset.

– Vi blir snabbt fler Stockholmare, det skapar utmaningar. Vi vill renodla akutsjukhusens uppdrag, säger Johan Bratt.