ANNONS

Här är de okända kändisarna på Södermalm

Vi vet kanske inte vad de heter eller hur de hamnade där – men vi vet att området inte varit detsamma utan dem. De är helt enkelt människorna som gör kvarteret unikt.
ANNONS

ska%cc%88rmavbild-2017-02-14-kl-10-20-58

 

 

 

 

 

 

Tensy Flodin, Ica Supermarket, Hornsgatan

– Jag kan springa på folk lite vartsomhelst. Det är inte ovanligt att kunder från vår butik hejar på mig när jag är på andra ställen än på jobbet.

ANNONS

Men det är inte bara i Sverige som Tensy Flodin blir igenkänd.

– En gång, när jag var på semester på Gran Canaria så hörde jag en bekant röst bakom ryggen som sa: ”Nämen tjenare!” Då var det en kund hemifrån som kände igen mig.

Tensy Flodin har arbetat i matbutiken på Hornsgatan i tio år och har blivit något av en institution där.

– Jag pratar gärna med kunderna när jag slår in deras varor. Det kan ibland bli en ganska frisk men ändå hjärtlig jargong. En kund som skrattar när han eller hon lämnar butiken är en underbar känsla.

Under samtalet är det flera kunder som Tensy känner igen som hälsar och skojar med henne, så att hon tappar tråden för en kort stund.

– Nu står en kund som jag skojat med ett antal gånger och tittar på mig…jag är nog ganska personlig som butiksarbetare. Jag tycker om att ”se” kunden och har även haft en del privat kontakt med några kunder som jag lärt känna lite mer.

Kan det vara jobbigt?

– Det som kan vara jobbigt är när jag har stämplat ut och har ont om tid. Jag vill ju kunna hjälpa kunderna så gott jag nu kan, men ser då till att en kollega får ta hand om det istället.

ska%cc%88rmavbild-2017-02-14-kl-10-21-08

 

 

 

 

 

 


Micke Englund, Mickes skivor, Hornstull.

– Det spelar ingen roll vart i Sverige jag är, om det är Visby, Göteborg eller i Kiruna. Det kommer ofta fram folk och säger att ”dig känner jag igen…är det inte du som…?”

Förutom att driva butiken, så är Micke även musiker och har bland annat spelat med Thorsten Flinck i Revolutionsorkestern.

I 20 år har Micke drivit sin serie-butik på Långholmsgatan. En butik som sällan är stängd.

– Senast vi inte hade öppet var på nyårsdagen 1998. Butiken är alltid öppen och det är något som folk reagerar på. Den är lite annorlunda och det sätter sin prägel.

Det är inte bara ofta som butiken är öppen, utan länge också.

– Vi stänger officiellt klockan 22, men det blir nästan alltid senare än så. Det är nog många som uppfattar mig som en tokstolle, som alltid har öppet. Han är alltid där, tänker nog många.

Vad tycker du om att bli igenkänd?

– Jag tycker det är väldigt roligt, inte alls betungande. Det är ju ingen otrevlig människa som väljer att komma fram och prata sådär.

– Men det känns onekligen en smula märkligt för det händer ganska ofta. Men det är ingen medveten strategi. Man gör sin grej och till slut blir man något av en profil.

ska%cc%88rmavbild-2017-02-14-kl-10-21-20

 

 

 

 

 

 

 Jacob Issa, Il caffé, Södermannagatan

– När jag går runt här i området händer det ofta att jag stannar och pratar med folk. Jag gillar att snacka med folk på stan.

I sex år har han drivit fiket på Södermannagatan och bor själv i närheten. För många är han en självklar del av området runt nytorget.

– Jag har ju två barn, och när ena började i skolan, så kände jag väl igen hälften av föräldrarna, säger han.

Många känner igen honom, men det händer att det tar längre tid för Jacob att komma på vem det är som hejar på gatan.

– Det händer att det tar lång tid för mig att koppla. Ibland känner folk igen mig, medan jag inte har en aning om vem jag pratar med. Men mycket beror på i vilken miljö man är. Är de på kaféet så vet jag precis vilka det är, men i en annan miljö kan det ta längre tid att komma på.

Varför tror du att folk känner igen dig?

– Många är ju stammisar här och det är mest från fiket som folk känner igen mig. Jag har ju varit här i sex år, trots allt.

ska%cc%88rmavbild-2017-02-14-kl-10-21-30

 

 

 

 

 

 

Kenny Solomon, Rusty Rascals, Hammarby Allé

– Jag får ganska ofta konstiga blickar av folk som känner igen mig, men inte riktigt kan placera mig, när jag inte är på salongen. Men när jag börjar prata svengelska med dem, så brukar de komma på.

Trots att Rusty Rascals är relativt nyöppnat, så har Kenny Solomon redan blivit en profil i området.

Förutom att han är en av Hammarby sjöstads barberare, så gör även en del tv- och reklamjobb, både i Sverige och i England.

– Men här känner folk mest igen mig som barberaren. Idag har nästan alla skägg och till slut så har man gett alla en rakning. Jag älskar det här området och människorna som bor här.

Det första man möts av när man går förbi eller in i salongen är Kennys hund. En fransk bulldogg som heter Frank.

– Han är nog mer igenkänd än jag. Alla som går förbi shopen ser ju Frank sitta där, så jag har på senare tid blivit mest känd som Franks husse, säger Kenny och skrattar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.