Ökat fokus på säkerheten i sommar

Efter övergreppen i Kungsan. Nu satsar nya festivalen Weekend extra på säkerheten.

– Vi är väldigt hårda på den punkten, säger festivalarrangören Tozers Islercelik.

Mitt i Stockholm har tidigare berättat om festivalen Weekend som arrangeras på Östermalms IP i början på augusti.

Med tanke på de övergrepp som rapporterats från festivalen We are Stockholm i somras går nu arrangörerna ut med ett åtgärdsprogram för att förhindra liknande händelser på Weekend.

Festivalen har enligt arrangörerna inte haft liknande problem som Stockholm då den tidigare arrangerats i Finland eller Baltikum.

– Men vi går ut och visar att vi är väldigt hårda på den här punkten. Festivalen ska vara trygg för alla, en plats med fokus på dans, musik och att ha roligt utan att behöva vara rädd, säger Tozers Islercelik till Mitt i.

Weekend kommer därför satsa på mycket personal på området. De kommer även ha ett tält dit besökarna kan komma och rapportera saker de sett eller utsatts för. Ett särskilt journummer att ringa för att snabbt anmäla ska också upprättas.

– Det är otroligt bra att detta händer, säger Lisen Andreasson Florman som driver Nattskiftet, en organisation för att folk ska känna sig trygga i Stockholmsnatten.

Hon understryker dock vikten av att personalen som ska jobba med dessa frågor har rätt sorts utbildning.

– För trygghet handlar mycket mer än om säkerhet. Det handlar om att förstå och kunna bemöta det som händer. Nu får vi bara hoppas att fler festivaler och klubbar följer samma spår, säger Lisen Andreasson Florman.

Fakta