ANNONS

Okej för kommunen att ta ut hög tillsynsavgift för VA

Domen ger Värmdö kommun rätt att ta ut en avgift för fyra timmars arbete även då de lägger ner mindre tid än så.
Domen ger Värmdö kommun rätt att ta ut en avgift för fyra timmars arbete även då de lägger ner mindre tid än så.
De 4 200 kronorna som kommunen tar ut för tillsyn av enskilda avlopp har upprört många fastighetsägare.

Nu har en Värmdöbo överklagat avgiften i rätten - och förlorat.
ANNONS

Idag finns 15 000 enskilda avlopp i Värmdö. Hälften av dem klarar inte miljökraven, vilket har fått bygg-, miljö och hälsoskyddsnämnden att öka inventeringstakten.

Avgiften för tillsyn, 4 200 kronor, har tidigare kritiserats och Lokatidningen Mitt i har skrivit om Värmdöbor som tvingats betala trots att de redan har godkända avlopp, då kommunen saknar system för att se vilka enskilda avlopp som är okej.

– 1 050 kronor i timmen är högt. Det är ju kommunen vi pratar om, inget vinstdrivande företag. Och är det verkligen kostnadseffektivt att arbetet per fastighet beräknas ta fyra timmar, tar det verkligen så mycket tid? säger Terese Wallinder, jurist på Villa­ägarnas Riksförbund.

Domen från Nacka tingsrätt ger dock Värmdö kommun rätt att ta ut en avgift för fyra timmars arbete även då de lägger ner mindre tid än så.

Bakom domen finns en Värmdöbo som överklagat avgiften till länsstyrelsen. Enligt Värmdöbon har han inte fått vara närvarande vid besöket och heller inte fått några råd eller hjälp efter besöket och inga förslag på vad han ska göra. Men räkningen kom ändå.

Länsstyrelsen gav honom rätt då de menade att det inte framgått vilken arbetsinsats som nämnden utförde och att det inte ens framgår tydligt om fastigheten har besökts. Enligt tillsynsrapporten ska dock ett visst för- och efterarbete utförts och därför fattade myndigheten beslut om att sänka avgiften till 3 150 kronor.

Då överklagade bygg-miljö och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun saken till Nacka tingsrätt som ger dem rätt att ta ut avgiften på 4 200 kronor oavsett vilket arbete de utfört i enskilda fastigheter. Nu är det bestämt att summan istället ska baseras på vilken tidsåtgång som krävs generellt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.