Okej för ombildning trots fuskmisstanke

Kismet Bergström, Petra Nettelbladt och Eva Östblom visar upp lappar som hyresgäster sparat efter omröstningarna. Vid två tillfällen har gröna lappar använts.
Kismet Bergström, Petra Nettelbladt och Eva Östblom visar upp lappar som hyresgäster sparat efter omröstningarna. Vid två tillfällen har gröna lappar använts.
Tyresö bostäder kan inte garantera att allt gick rätt till under Diamantgångens stämma.

– Det kan ha fuskats, men det kan också ha gått rätt till. Vi vet inte, säger ordförande Olle Chevalier (M).

Ändå vill han godkänna resultatet.

101. Så många ja-röster krävdes för att ombildningen från hyresrätter till bostadsrätter på Diamantgången skulle gå i lås. Petra Nettelbladt, Kismet Bergström och Eva Östblom som vill fortsätta vara hyresgäster hos Tyresö bostäder gick spända till stämman på förskolan Diamantens gård och registrerade sig för röstning.

Ville man rösta ja skulle man lägga en hel grön lapp i en plastkorg. En riven lapp var ett nej.

På plats bestämde vännerna att inte lämna in någon lapp och på så vis rösta nej. Under omröstningen fick de reda på att ytterligare två personer på stämman gjort likadant. Petra lämnade också in en fullmakt som var en nejröst. Totalt fanns nu sex nej- eller ickeröster.

När stämmans ordförande berättade att 105 personer prickats av för röstning jublade Petra, Kismet och Eva inombords och log segervisst mot varandra; nu kunde resultatet högst sluta på 99 ja-röster.

– Men när samme ordförande sedan meddelade att det fanns 102 ja-röster och två nej-röster blev vi helt bestörta. Det var ju inte möjligt, säger Petra.

Deras teori är att någon eller några måste ha lagt i flera ja-lappar som då ”åt upp” några av blankrösterna. De berättar att likadana gröna lappar använts vid en annan omröstning i föreningen, och att sådana därför kan ha sparats och missbrukats.

Efter omröstningen fick vännerna reda på att ytterligare två hushåll röstat nej. De ställde samman en lista med åtta namn och telefonnummer och skickade in den till Tyresö bostäder och Tyresö kommun.

– Vi vill att stämman tas om och att Tyresö bostäder och Tyresö kommun tar ansvar för att det här sköts korrekt, säger Kismet Bergström.

Lokaltidningen Mitt i har kontrollerat att de åtta personerna finns på röstlängden, kontaktat samtliga, och fått bekräftat att de avstod eller röstade nej. En av dem uppger dock att han röstade nej genom att skriva NEJ på den hela lappen.

I förra veckan träffade Olle Chevalier (M), ordförande i Tyresö bostäder, representanter för bostadsrättsföreningen Diamanten i syfte att bilda sig en uppfattning i frågan. När Mitt i kontaktar honom före mötet känner han inte ens till den inskickade nej-listan.

– Det är ju inte vår uppgift att leka polis, vi har inte rätt att gå in och granska, säger han.

Efter mötet uppger han att han tänker rekommendera bostadsbolagets styrelse att godkänna ombildningen.

– Mycket har varit klantigt i det här. Det finns bättre sätt att genomföra en sluten omröstning på. Men bostadsrättsföreningen har visat röstlängden och det justerade protokollet. Vi kan inte begära att de ska göra en ny stämma.

Vid framtida ombildningar ska dock Tyresö bostäder garantera att en oberoende observatör finns med under omröstningen, enligt Olle Chevalier.

– Det här vill vi aldrig mer vara med om.

Drygt två veckor efter omröstningen beslutade Diamantens styrelse att alla fullmakter som visade hur personer röstat, avprickningslistor och gröna lappar skulle kastas.

Enligt Patrick Appelgren, ordförande i Diamantens styrelse, gjordes detta för att garantera att ingen skulle kunna ta reda på hur någon röstat, då stämman skulle vara sluten. Han menar att den nu justerade röstlängden innehåller exakt samma information, utan att röja hur folk röstat.

– Jag och styrelsen skulle aldrig ställa oss bakom något om vi trodde att det var fel. Rösträknarna har kontrollerat att allt stämmer både en, två och tre gånger. De skulle aldrig ha skrivit på protokollet och röstlängden om det inte stämt.