”Inte okej, det pajar ju bilarna”

Hässelbybon Sara Lundberg tycker att potthålen är för många. Till vänster: Vällingbyvägen.
Hässelbybon Sara Lundberg tycker att potthålen är för många. Till vänster: Vällingbyvägen.
När vintern drar sig tillbaka träder de förhatliga potthålen på vägarna fram. På sina håll i västerort får man köra slalom för att undvika dem.
– Det är inte okej, det pajar ju bilarna, säger Sara Lundberg från Hässelby villastad.

Det räcker med en biltur längs Vällingbyvägen för att genast bli varse problemet: rejäla hål i vägbanan, tillräckligt stora för att skada en bil eller få en cyklist att gå omkull. Men hålen finns lite här och var.

Hittills under 2019 har trafikkontoret fått in 76 felanmälningar om potthål i Bromma och Hässelby-Vällingby. Det är visserligen betydligt färre än i fjol, men tillräckligt illa ändå.

– Det är nog kanske lite mindre hål i år än tidigare, men då tänker jag att de har skrapat för dåligt i stället, det har legat is kvar. Och det är fortfarande inte okej, säger Sara Lundberg, som Mitt i träffar på macken vid Vällingbyrondellen.

Brommabon Per Boman kör slalom mellan potthålen. Foto: Anders Göransson

Vid Islandstorget står Sten Boman och tankar sin bil.

– Det är väldigt irriterande att åka ned i de där hålen. Min sambo som cyklar tycker också att det är otäckt.

Så många potthål har anmälts i västerort i år

Han har noterat att många av potthålen bara lagas provisoriskt.

 – De sprutar oljegrus i hålen, en slags fattigmanslagning, och det blir ju rätt trist. Men jag ser ju hålen, jag är en aktiv bilförare, så jag kör slalom runt dem. Men irriterande är det, och det har varit eftersatt i många år.