Okej pilla på mobilen och köra buss

buss
En bussförare som pillat på sin mobiltelefon under en bussfärd från Tyresö till Gullmarsplan friades nyligen.
Under en färd från Granängsringen till Gullmarsplan förra sommaren roade sig bussföraren med att lyssna på Youtubeklipp. Då och då valde han nya klipp på mobilen.

Enligt Södertörns tingsrätt är detta helt okej.

Bussförare får titta till sin mobiltelefon och ratta sin buss samtidigt. Så länge vägen hålls under uppsikt är detta inget man kan fällas för, enligt tingsrätten som hänvisar till en nära tio år gammal dom i högsta domstolen.

Det var i somras som bussbolaget Nobina polisanmälde bussföraren för vårdslöshet i trafik. Bussbolaget menade att hans pillande på mobiltelefonen gjort att han kört så pass vingligt att bussen snuddat vid ett vägräcke så att den repats – något som en passagerare också noterade.

Bussföraren nekar dock både till att ha kört vingligt och till att ha repat bussen och uppger för domstolen att skadan kan ha uppkommit vid ett annat tillfälle.

För en dryg vecka sedan friades bussföraren från alla brottsmisstankar. Södertörns tingsrätt hänvisar till en nära tio år gammal dom där en bussförare som skött administrativa uppgifter under färden friats. Rätten menar också att den övervakningsfilm som finns från färden tydligt visar att föraren i tillräcklig omfattning håller ögonen på vägen.

Passageraren som var med under färden förra sommaren vittnade dock i tingsrätten om att hon i Sköndal funderade på att lämna bussen, på grund av förarens beteende. Två av rättens nämndemän anser att hennes vittnesmål borde vara tillräckligt för att fälla bussföraren för vårdslöhet i trafik.