Enskede nya servicehus på Handelsvägen har omfattande renoveringsbehov, enligt fastighetsägaren Micasa. Vissa mer akuta än andra, som byte av avloppsstammar.
Men vad som ska hända med boendet, som öppnade första gången 1952, efter en renovering är oklart. Stadsdelsförvaltningen ska återkomma till nämnden med "förslag på fortsatt inriktning" i maj.
Liberalerna är oroliga att boendet ska gå samma öde till mötes som servicehuset Fridhemmet på Kungsholmen – som staden gör om till seniorbostäder.
– Det skulle betyda färre platser för äldre som är i behov av en lättare omsorgsform än ett vård- och omsorgsboende, samtidigt som man är för sjuk för att bo kvar hemma, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).
Enligt honom är risken med att lägga ner servicehus även att skjuta över mer jobb på hemtjänsten.
– Dessutom riskerar nedläggning att öka äldres ensamhet och göra det svårare att bryta depression och isolering, säger Jan Jönsson (L).
Enligt befolkningsprognosen kommer andelen personer över 65 år i stadsdelen öka med 29,4 procent fram till 2033.
Att göra om fullt fungerande servicehus till seniorbostäder är hål i huvudet
"Kris på gång"
Ulf Bjerregaard, Kommunals företrädare i Stockholm stad, arbetar själv inom hemtjänsten.
– Det finns en missuppfattning att servicehus är dyrt, men det stämmer inte. Befolkningen blir allt äldre och vi kommer att stå med en jättebrist på boenden inom fem år. Det är en kris på gång, att då göra om fullt fungerande servicehus till seniorbostäder är hål i huvudet, säger Ulf Bjerregaard och fortsätter:
– Seniorbostäder med hemtjänst är inget bra alternativ för de svagaste och sjukaste äldre. Vi ser i dag att många bor hemma för länge, trots att de i många fall inte vill, och det kommer förvärras mycket om man minskar boendeplatserna på servicehus.
Men några konkreta planer finns alltså ännu inte för Enskede nya servicehus. 2020 hade stadsdelen i snitt 177 placeringar i månaden på servicehus, i februari i år var det 98 stycken.
– Det vi tittar på nu är vad huset kan användas till och vad olika alternativ kostar. Då har vi med oss att behovet av platser på servicehus har minskat kraftigt. Vi tittar på varför det ser ut så, säger Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.
Robert Mjörnberg (V), ordförande i äldrenämnden, skriver i en kommentar till Mitt i att man "behöver vi titta närmare på vad som behöver göras i själva huset och vilka typer av boenden som stadsdelen har behov av framåt" innan något beslut tas om servicehusets framtid.