Oklar framtid för kulturhuset

Arkivbild kulturhuset.
Arkivbild kulturhuset.
För två veckor sen flyttade konditoriet ut. Nu står kulturhuset och det kommer det att göra ett tag, trots att PEAB vill bygga bostäder. Än finns ingen detaljplan för området.

Kulturhuset har stått tomt sen Väsby nya konditori står som sista hyresgäst lämnade huset. Sen 2015 är det PEAB som äger huset och deras plan är att det ska rivas. Istället vill de bygga bostäder med affärslokaler längst ned.

Men när det kan komma till skott är fortfarande oklart. Först måste en detaljplan för tomten komma på plats.

– Vi hade gärna sett att processen gick snabbare. Vi har väntat i snart två år, säger Lisette Berg, kommunikationsansvarig för bostadsutveckling på PEAB.

I köpekontraktet mellan kommunen och PEAB står att kommunen ska verka för planläggning i bostadsändamål för tomten men det står inte när detta ska ske.

– Kommunpolitiken har inte prioriterat ett planuppdrag på den tomten, säger Fredrik Drotte, stadsutvecklingschef i Upplands Väsby kommun.

Anledningen är att andra projekt har gått för: Fyrklövern, Väsby entré och planläggning av nya skolor och förskolor.

– Vi har den högsta byggtakten i Upplands Väsby på över 20 år med många spännande projekt, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

När kommunstyrelsen kan ge ett uppdrag till tjänstemännen om att ta fram en detaljplan kan han inte svara på. Men det pågår samtal med PEAB om hur en ny byggnad kan utformas.

Enligt Mathias Bohman vill kommunen hitta en lösning med PEAB som inte innebär att huset står och förfaller i flera år men inte heller, om planen att riva och bygga nytt blir verklighet, att huset rivs men att det tar flera år för PEAB att uppföra en ny byggnad.

– Jag tror att jag talar för de flesta Väsbybor när jag säger att vi är trötta på grushögar som står i centrala Väsby år efter år. Jag utgår från att PEAB tillsammans med kommunen gör något positivt av platsen och hittar en smart lösning tills bygget kan komma igång.